kismamáknak, kispapáknak, anyukáknak, apukáknak...és az egész családnak
Az oldal megtekintéséhez minimálisan 1024x768-as felbontás javasolt!


Éjszakázás - mikor lesz már vége?

Alvás  vedonoblog.hu RSS Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on Megosztás a Twitter-en Google könyvjelző Digg del.icio.us
Talán a legnagyobb problémát a csecsemőgondozás során az éjszakai ébredések okozzák, különösen, ha a visszaaltatás is gond. Ez talán akkor rosszabb, ha még egy éves kor után sincs változás. Érthető, hiszen, ha kialvatlanok vagyunk, akkor görgetjük magunk előtt ennek negatív következményeit egész nap, melynek megoldása már-már lehetetlennek tűnik. Mire figyeljünk oda, hogy az éjszakák pihentetőbbek legyenek?

Nagyon ritkán találkozunk olyan gyermekkel, aki gyakorlatilag néhány hetes korától átalussza az éjszakát, és ez nem is változik meg, amíg fel nem nő. Ez legalább annyira természetes, mint hogy azért vagyunk itthon, hogy gondozzuk, szeressük, neveljük gyermekünket az első néhány évben. Az első életévek a fejlődés és a szokások kialakítása szempontjából mérföldkövek egy gyermek életében. Mindent meg kell tanulnia, nyugodtan aludni is! Mivel a gyermekek érzelmi, fizikai és mozgásfejlődése is folyamatos változáson megy keresztül, természetes, hogy a nyugodt alváshoz is idő kell, mire elérkezik.

Mindenekelőtt nagyon fontos a napi kiegyensúlyozott napirend a gyermek mindennapjaiban. Általában 3 hónapos korra már tudjuk, hogy körülbelül miről szól a babázás, aztán amikor van egy kósza gondolatunk, hogy végre kiszámítható a napunk, megváltozik minden. Eleinte gyakrabban fordulnak elő váratlan meglepetések, de nagyjából másfél éves kor után már ez a folyamat lelassul. A cél érdekében a legfontosabb a nappali rendszeres etetés, a napi séta, és az esti rutin.

1. Rendszeres etetés

Fontos, hogy az anyatejes babák babák is rendszeres időközönként szopizzanak. Természetesen nyugodtan szoptassunk igény szerint, de elcsúszni ott lehet, hogy most ide rohanok, most oda rohanok, most éppen itt szoptatok, most ott szoptatok. Továbbá, hiába evett 4 órája, ezt még gyorsan elintézem, aztán valahol megetetem, vagy sietnem kell, így gyorsan előtte újra megetetem, hiába evett egy órája. Belefér egy-két zűrösebb nap, de ez ne legyen rendszer. A csecsemőknek arra van szükségük, hogy összebújva, egy nyugodt kényelmes helyen, elegendő időt rászánva szopizhassanak, ha megéheztek. Ha előre vázlatszerűen megtervezzük a napi programokat, a rendszertelen etetéseket is elkerülhetjük.
Gyakori, hogy a már éjszaka hosszabban alvó babák 4-6 hónapos korukban újra elkezdenek ébredezni és egyre sűrűbben igénylik az éjszakai etetést. Általában erre az időszakra jellemző az anyatej mennyiségének átmeneti csökkenése, és a csecsemők megnövekedett mennyiségi igénye is. Mivel jellemzően általában délután, estefelé tűnik kevesebbnek az anyatej, érdemes gyakoribb szoptatási alkalmakat beiktatni. A legcélszerűbb, ha délután 4-6-8 órakor, vagy 5-7-9 órakor szoptatunk, ahogy kijön, így bebiztosíthatjuk, hogy éjszaka éhség miatt nem ébred majd fel gyakran a csemeténk.

2. Napi séta

A levegőzés elengedhetetlen feltétele a jó alvásnak. Természetesen egész nap szakadó esőben, vagy kemény fagyban nem kell erőltetni, de a lényeg, hogy a lustaságunkat és az úgyis rengeteg teendőnket szorítsuk háttérbe a séta kedvéért. Nem szükséges fél napokat sétálni, sőt, de napi egyszer-kétszer egy-két óra csak jót tehet. A rendszeres sétával erősödik az immunrendszer, nő az agy oxigén ellátása, és a pszichés állapotra is kedvező hatással bír. Tehát babának és mamának egyaránt hasznos. A séta spontán ne húzódjon el nagyon, időben érjünk haza, hogy a napirendet ne bolygassa meg. Fontos, hogy ha lehet, körülbelül mindig ugyanabban a napszakban tervezzük.

3. Esti rutin

Az esti rutin része a vacsora/szopi, nagyobbaknál játék elpakolás, fürdés, esti mese és alvás. Sokat segíthet az elalvásban, ha átbeszéljük röviden az aznapi történéseket, a beszélni tudóknál úgy, hogy hagyjuk, ők meséljék el. Továbbá jótékony hatású az altató vagy bármilyen szép dal eléneklése is, ha már a baba vagy kisgyerek az ágyban van. Amire vigyáznunk kell: az esti rutin fontos, hogy minél csendesebben történjen, ne akkorra tervezzék az Édesapák se az esti ugrálós, kergetőzős játékot, a beszélgetés a nap eseményiről ne húzódjon el („Anya, de még azt hadd meséljem el!”), és ne olvassuk végig az összes mesekönyvet bármennyire is szeretné a gyermek, valamint bőven elég egy, maximum két dal a nyugodt alváshoz. Próbáljuk meg, hogy a fektetési idő nagyjából mindig ugyanarra az időre essen, a piciknél pedig a fürdés ideje történjen szinte mindig ugyanabban az időben.

Az éjszakai ébredések sejthető oka időről –időre változik. A legfontosabb, hogy visszaaltatás címén mire szoktatjuk rá. Talán az első hónapok a legnehezebbek, amikor már annyira fáradtak vagyunk, hogy inkább a kényelmesebb megoldást választjuk. Viszont a csecsemők megszokják, hogy bizonyos igényükre hogyan reagálunk, és a későbbiekben csak azzal fognak megnyugodni. Tehát érdemes inkább nappal többet pihennünk, hogy éjszaka hosszabban bírjuk az ébrenléteket, hiszen később sokkal nehezebb lesz őket a saját ágyukba visszaszoktatni.


Új hozzászólás   15 hozzászólás

1  dolcebaby 2010-10-20  08:54

Kedves Márta!Az lenne a kérdésem hogy mit tehetnék lányommal aki most lesz egy éves és még mindig 3-4-szer felébred éjszaka és csak kizárólag mellen hajlandó vissza aludni.Nagyon fárazstó mostmár mind a kettőnknek ez a szituáció és nagyon szeretnék rajta változtatni.Kérem segítsen ha tud. Már a kamilla és citromfű teát is megpróbáltuk ami kimondottam babáknak van de semmi változás.
Homor Márta 2010-10-23  21:58

Kedves dolcebaby!
Mindenekelőtt fontos kizárni, hogy éhség miatt ébred. Tehát, ha vacsorázik rendesen főzeléket vagy kenyérfalatkákat, aztán szopi után alszik el, akkor valóban csak megszokás nála. Ha egy csecsemő éjszaka felébred, természetes, hogy megnyugtatásra van szüksége, hiszen akkor érzi magát biztonságban. Ő eddig erre a bizonytalanságára reakcióképpen cicit kapott, ami nem gond, csak logikusan ez lett neki a megnyugtató "eszköz". Nem szükséges egyik napról a másikra leszoktatni, de érdemes elhatároznia, hogy melyik az az egy éjszakai szopi, amit megtart, és a többi alkalommal próbálja meg, hogy nem teszi mellre. Itt több lehetőség van: a legjobb lenne, ha az édesapja menne át a többi esetben hozzá, továbbá ha ez nem megoldható, azt tudja még tenni, hogy ilyenkor odamegy, megsimogatja, csitítgatja. Ha még jobban elkezd sírni, már szinte érezhető, hogy behergeli magát, akkor vegye csak fel, nyugtassa meg, és utána tegye vissza. Megpróbálhatja ilyenkor, hogy egy kis vízzel, vagy babateával kínálja meg. Sajnos mindehhez hatalmas elhatározás, és még több kitartás szükséges. Általában 3 napig nagyon kemény, és utána szépen megváltozik a helyzet, és minden jóra fordul… :-)

2  Bejus 2010-11-21  19:54

Kedves Márta!
A fiam 4 hónapos. Anyatejet eszik csak, szopizik szépen, szeret is enni. :) Igény szerint szoptatok, de azért szoktam az órámat is nézni, hogy kb. mikorra számíthatok, hogy újra enni fog. Általában 2 és fél óránként eszik, éjszaka 3 óránként kel. Az alvással kapcsolatban lenne kérdésem: Délután annyira kimerül szerintem, hogy 5 órakor fekszik aludni, és ilyenkor alszik 5-7 órát is kaja nélkül. Hogy bírja ki addig, miközben éjszaka 3 óránként kel? Hogy tudnám ezt éjszakára átcsúsztatni, hogy ne kelljen éjszakáznunk?
Napközben reggel alszik 9-től fél 10-ig, majd dél körül egy nagyobbat, 3 órányit, de mikor a nap lemegy, akkor már ő is fáradt, és ilyen hosszan alszik. Próbáltuk már felkelteni, hogy csak 2 órát alszik, és játszunk, meg lefoglaljuk, de annyira fáradt, hogy nyűgös, és dörzsöli a szemét. Mit tegyünk, vagy megoldás?

Köszönettel:

Bejus
Homor Márta 2010-11-25  23:27

Kedves Bejus!
Úgy tudnátok elérni, hogy éjszaka többet aludjon, és nappal kevesebbet, hogy már a délelőtti alvást megnyújtjátok. Ezt leginkább egy kiadós sétával, vagy levegőn való altatással tudnád egyelőre elérni nála. Próbáld meg, hogy délelőtt két etetés között leviszed sétálni, aztán a dél körüli alvásnál, ha magától nem ébred, akkor ébreszd fel két óra múlva, aztán még 4-5 körül nyugodtan aludjon 1-2 órát. Így időben le tudnátok tenni este és hosszabban is aludna. A másik nagyon fontos, hogy az esti fektetésig égjenek a villanyok, legyen nyüzsgés, és a fürdésnek is legyen meg nagyjából a konkrét ideje. Az éjszakai etetéseknél pedig maximum annyi fény legyen, amennyi feltétlenül szükséges, szépen csöndben etesd meg, nem szükséges beszélni hozzá. Így hamarabb érzékelni fogja a nappal és az éjszaka közti különbséget.
3  Eszter 2010-11-27  19:49

Kedves Márta!
Az én kisfiam 1 éves múlt szeptemberben. Még soha nem aludta át az éjszakát... :(
Mióta nem szopizik, kb 1,5-2 hónapja ugyanúgy felébred éjjel 3-4 alkalommal, és csak egy kis tea ivása után alszik vissza.
Mit lehetne tenni? Most akarom átrakni másik szobába, még velünk alszik, de a kiságyban.

Köszönöm.
Eszter.
Homor Márta 2010-12-02  22:43

Kedves Eszter!
Mint, ahogy ebben a cikkben is írtam, sajnos ebben a korban annak ellenére, hogy próbálunk mindent megtenni egy nyugodt éjszaka érdekében, mégis gyakran ébrednek ezért-azért éjszaka a gyermekeink. Viszont a külön szoba, ahogy a terveitekben is szerepel, mindenképpen megoldás lenne arra, hogy a legtöbbször átaludjátok az éjszakát. Úgyhogy biztatlak, hogy bátran tegyétek őt át a saját szobájába!
4  Ani 2010-12-25  13:59

Kedves Márta!
Kisfiam egy éves, és éjszaka nagyon rövid ideig alszik egyfolytában.Nagyon nyugtalanul alszik, sokat forgolódik. Ha megriad akkor rögtön kiabálja mama,mama. Odamegyek hozzá, megfogja a kezem és általában gyorsan vissza is alszik. De ez egy éjszaka alatt akár 5-6 alkalommal is előfordul.Elalvás után fél órával rendszerint odamegyek hozzá megnyugtatom. Utána következik egy hosszabb alvási periódus, majd éjfél, hajnal egy után akár óránként is ez a helyzet áll elő.(nagyon hangosan kiabál) Szeretném kikérni tanácsát ezzel kapcsolatban. Már jelzi napközben, ha éhes vagy szomjas. Így biztos vagyok ebben, hogy nem ez okozza a nyugtalan alvását. Vajon mi állhat a háttérben a nyugtalan alvás mögött? Nap közben egyszer alszik,1 maximum 2 órát. Kérem segítsen hogyan tudnék ezen változtatni, hogy nyugodtabbak legyenek az éjszakáink?
Válaszát előre is köszönöm!
Ani
Homor Márta 2010-12-30  22:50

Kedves Ani!
Kisfia, a leírása alapján biztos, hogy azért alszik nyugtalanabbul és riad fel gyakran, mert fél. Ez az ő korában már természetes. Azt javaslom, hogy égjen a szobájába egy kislámpa, vagy legyen nyitva a szobája ajtaja, hogy beszűrődjön a fény, hogy mindig lássa, hol van, ha felébred. Azon kívül vagy adjon neki egy kis puha takarót vagy plüss állatot, amit erre a célra ajándékoz neki, vagy akár az Ön egyik ruhadarabját, amit ilyenkor magához húzhat, és ettől biztonságban érzi magát. Nagyon jól teszi azt is, hogy bemegy hozzá és biztosítja a jelenlétéről, ez nagyon fontos a bizalom miatt. De ne aggódjon ez egy átmeneti időszak, amit meggyorsíthat, ha a fenti ötleteket kipróbálja.
Boldog új évet kívánok!
5  Dooka 2011-02-06  13:21

Üdv. A kérdésem a következö lenne: mindjárt 7 hónapos a pici lányom és csakis szopizás közben alszik el estte és éjszaka is.csakis a mi ágyunkon hajlandó a kiságyban nem.probáltam már hogy hagyom majd elalszik de képes volt órákat ordítani és 5 órákat fennt lenni,de semmiképp sem alszik el. Hogyan tudnám ezt megoldani? válaszát elöre is köszönöm
Homor Márta 2011-02-10  21:21

Kedves Dooka!
Ha csak este és éjszaka igényli ezt, akkor valószínűleg ilyenkor különösen szüksége van a közelségre, a biztonságra. Ennek az is az oka, hogy estére nagyon elfárad, és a szopizással, összebújással nyugszik meg, de ez nem baj, ez természetes, ettől még nem szokik át az Önök ágyába. De ha úgy érzi, miután elaludt az Önök ágyában, nyugodtan átteheti a sajátjába, hiszen az sem ismeretlen neki. Megpróbálhatja azt is, hogy egy kicsit jobban bebugyolálja, ami szintén nagyobb biztonságot jelenthet számára, és könnyebben elalszik majd.

6  Dooka 2011-02-06  13:21

Üdv. A kérdésem a következö lenne: mindjárt 7 hónapos a pici lányom és csakis szopizás közben alszik el estte és éjszaka is.csakis a mi ágyunkon hajlandó a kiságyban nem.probáltam már hogy hagyom majd elalszik de képes volt órákat ordítani és 5 órákat fennt lenni,de semmiképp sem alszik el. Hogyan tudnám ezt megoldani? válaszát elöre is köszönöm
7  Bajmoka 2011-02-12  14:14

Kedves Márta! Kislányom pár nap múlva 5 hónapos lesz. Nem szopizik, teljes tejmentes étrendje van. Napközben kiegyensúlyozott, napirendünk van, mindig van séta, ekkor megyünk a kisfiamért az oviba is. Fürdés is pontosan megvan és a karomban elringatom, könnyen elalszik. Leteszem az ágyába és szépen alszik. Napközben magától elalszik, sokat játszik, mosolyog, nevet, jó étvágya van. De az éjszaka! Álmában rugdos, kapálózik, rángatja a fejét, néha beszél is. Ha felébred, nehezen alszik vissza. Legalább másfél óra. Ekkor nem sír, csak rugos, kapálózik, nyöszörög. Ringatom, énekelek neki, mellette fekszem, de semmi. Nem éhes, néha iszik kicsit. Olvastam a könnyő alvásról és a mélyalvásról is. Viszont ez már 3 hónapja tart, én nem alszom. Miután elkezdi az aktív mozgást, vele fekszem. Iszonyú fáradt vagyok már! Kértem segítséget is. Kaptunk homeós szereket, négyfélét is alvászavarra, álmatlanságra, ijedségre,.... stb. (chamomilla, kalium bromatum, belladonna, aconitum napellus, sulfur) Van, amit külföldről szereztünk be, de semmi javulás(psorinum),. Már semmi ötletünk sincs, viszont a család minden tagja kimerült és fáradt. Felvételt is készítettem, elküldtem alváslaborba, de hetek telnek el, mire oda bejutunk. Privát labort is hívtam, de nem foglalkoznak picikkel. Próbálkozásaim: melegebben öltöztettem, vékonyabban is, máshogyan fektettem az ágyában, átrendeztük a szobát, szellemelküldés, etetés, chamomilla, vele alvás az este kezdetétől, viburcol, germicid, nurofen. Semmi sem segített. Mikor elhagyta az éjszakai étkezéseket, volt olyan, hogy hajnali 5 körül nyöszörgött először, majd cumival aludt tovább. Majd jöttek ezek a rugdalózások és már éjfélig sem alszik nyugodtan. Kérném, ha bármilyen ötlete van még ezeken kívül, vagy találkozott hasonló esettel, adjon tanácsot! Várom mielőbbi válaszát: Csilla
Homor Márta 2011-02-16  22:00

Kedves Csilla!
Hát valóban már szinte az összes utat végigjárták, nem lehet könnyű, hogy még nincs megoldás. Én arra gondoltam, amikor elolvastam a kérdését, hogy nem lehet-e, hogy hasfájás miatt nyugtalan éjszaka? A rugdosás, kapálódzás, nyöszörgés mind ennek a tünete. Nem lehet viszont, hogy estefelé mégis eszik vagy iszik valami olyasmit, amit nehezebben vagy nem tud feldolgozni a pocakja, és emiatt nyugtalan éjszaka? Gondolja még ezt át! Ha nincs ötletük egy esetleges hasfájás okára, én akkor is javasolnék napi egy Normaflore-t illetve estefelé Infacolt, hátha….

8  Gitta 2011-02-23  14:06

Kedves Márta!Kislányom 2,5 éves, és már egy jó ideje, elhagytuk az ebéd utáni alvást, ami most kezd meglátszani, délután már sokszor nyűgös, és hiába próbálkozom, hogy lefektetem, ebéd után, nem akar aludni sír, mintha lemaradna valamiről.Este 7.kor van a lefektetés, mert már sokszor előtte elalszik, ha ez így történik, elég a 8, fél 9-es lefektetés, de ez rendszertelen, és nem is szeretném, hogy akkor aludjon, amikor kifogynak a tartalékai.
A kérdésem az lenne, hogy vissza lehet még szoktatni arra legalább, hogy ebéd után 2 órát aludjon, mert akkor sokkal kipihentebb lenne.Köszönöm, és várom válaszát Gitta
Homor Márta 2011-02-27  21:50

Kedves Gitta!
Mindenképpen érdemes a délutáni alvással próbálkozni, hiszen már akár fél óra ebéd utáni pihenéssel is jobban bírná este. Most jön a jobb idő, próbálja meg azt, hogy délelőttönként egy jó nagyot sétálnak vagy játszótereznek, így talán hamarabb elfárad és könnyebben elalszik majd.
Érdemes neki szavakkal is elmagyarázni, hogy miért jó, hogy ha pihen egy kicsit délután...
A hozzászóláshoz kérem add meg az e-mail címedet!

E-mail:   


 Keresés a cikkekben