kismamáknak, kispapáknak, anyukáknak, apukáknak...és az egész családnak
Az oldal megtekintéséhez minimálisan 1024x768-as felbontás javasolt!


Végre elaludt.... vagy mégsem?

Alvás  vedonoblog.hu RSS Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on Megosztás a Twitter-en Google könyvjelző Digg del.icio.us
Akik már áttaposták a csecsemőkor első néhány rögös hónapját, tökéletesen ismerik, milyen érzés az, amikor a baba végre elalszik, betesszük a kiságyba, és újra felsír, vagy amikor minden simán ment, szépen elaludt, de a parketta reccsenésére felébred, vagy pont akkor csönget be a postás, kétszer ;-). Ki ne ismerné azt, amikor már látható, érzékelhető jelei vannak a kicsi fáradtságának, mégis csak sír, csak sír és nem tud elaludni. Akinek ismerősek ezek a szituációk, azoknak különösen ajánlom a cikket, akiknek pedig még nem, azoknak azért, hogy ne is ismerjék meg. Hogyan tudjuk gyermekünket a nyugodt elalvásra megtanítani?
Hangsúlyozom újra és újra, hogy nincs két egyforma csecsemő. Valamelyik mélyebben alszik, valamelyik felszínesebben; valamelyik több alvásidőt igényel, valamelyik kevesebbet. Van, amelyik baba érzelmileg érzékenyebb, így a külvilág változásaira is könnyen reagál sírással, valamelyik mellett meg akár házat lehet építeni, nem ébred föl rá. Mindezeket figyelembe kell vennünk, és úgy kell kialakítani a nyugodt alvási légkört számára.
Az újszülött legfőbb feladata, hogy zökkenőmentesen alkalmazkodjon a külvilághoz, és szépen lassan megtanulja az élethez tartozó szükségleteket jól beépíteni a kis életébe. Ebben szerepe van a genetikának is, de mindemellett óriási felelősségünk van, hogy mi milyen biztonságos környezetet, nyugodt légkört teremtünk számára, továbbá mire szoktatjuk rá. A következetesség itt is szerepet kap, hiszen csorbulhat a biztonságérzete, ha ölben elaludt, aztán hirtelen ébredéskor a kiságyban találja magát, és nem érti, hogyan került oda. Persze ez a „megtanul önállóan elaludni” folyamat igen hosszú, nagyon sok türelmet igényel és eleinte nem is szabad erőltetni, hiszen az újszülöttek a testközelséget még különösen igénylik.
Ha már sikerült beállítani a nappali és éjszakai alvást, segítenünk kell az önálló elalvás meg tanulásában. Fontos a napirend betartása. Nem kell, hogy mindig ugyanabban az időben aludjon, de fontos a rendszeres etetés, a mindennapos, ha lehet, ugyanabban az időben tervezett séta, levegőzés, az esti fürdetés ideje. Persze a kisebb csecsemők még gyakran hordozókendőben, séta közben a babakocsiban alszanak, de törekedjünk arra, hogy otthon megismerje a kiságyát is. Fontos továbbá, hogy előzze meg gondos rákészülés az otthoni alvás idejét. Nappal simogassuk meg, beszéljünk hozzá, hogy: „látom, már elfáradtál, gyere, leteszlek aludni”, előtte tegyük tisztába, ha szükséges. Csitítgassuk, simogassuk egy kicsit, ha megnyugtatja, adjunk neki vagy cumit, vagy valamilyen pihe-puha tárgyat, amit csak alváshoz használunk. Ez utóbbit azért találom fontosnak, mert biztonságérzetet adhat számára, ha éppen anya nincs vele. Vegyük le a feje fölül a pörgő-forgót, illetve a kiságyból tegyük el a játékokat. Nappal ne sötétítsünk be és a külső zajokat se zárjuk el, mert ha teljes csendet biztosítunk számára, mindig ahhoz fog ragaszkodni…. Fontos, hogy ha már betettük a kiságyba, és nem tud elaludni, ne vegyük fel rögtön, és kezdjük el őt hordozgatni a lakásban, vagy újra játszani vele. Csak akkor öleljük magunkhoz, ha már kezdi behergelni magát a sírásba. Akkor is maradjunk az ágya mellett, ringassuk egy kicsit, míg meg nem nyugszik, és úgy tegyük vissza. Sokat segíthet az elalvásban, ha egy kis simogatás, nyugtatás után, elhagyjuk a szobát. Ugyanis, ha minden rezzenésére bekerülünk a látóterébe, éberré válhat, és előfordulhat, hogy újra felélénkül.
Az esti alváshoz készülődés menete is elengedhetetlen a nyugodt, könnyű elalváshoz. Ne kapkodjunk, mindig szánjunk elegendő időt (maximum 1 óra) a fürdetésre, pizsama felvételre és etetésre. Így a készülődés alatt sikerülhet annyira ellazulnia, hogy az elalvás már sokkal könnyebb lesz. Ilyenkor már ne viccelődjünk, tornázzunk, játszunk vele, hanem szépen csendben beszéljünk hozzá, énekeljünk altatót, ringassuk.
Elalvási nehézséget okozhat:
- ha mindig ölben ringatjuk el – ugyanis ehhez szokik hozzá, és egyre hosszabb időt vesz majd igénybe, amit se a szülőknek, se a babának nem jó (találkoztam olyan családdal, ahol ez már a kétórás időtartamot is elérte)
- ha hagyjuk, hogy ott aludjon el, ahol éppen van: járóka, játszószőnyeg, pihenőszék
- ha mindig úton vagyunk vele alvásidőben
- ha túl sok inger veszi körül a kiságyat (játékok, színes fal, egyéb függők, lógók)
- ha a napirend minden nap más (mindig máskor van a fürdés, máskor a séta, vagy ez utóbbi gyakran elmarad)
Legyünk türelmesek és következetesek, így meg lesz a gyümölcse a néha elkeserítőnek tűnő küzdelmeinknek! :-)


Új hozzászólás   28 hozzászólás

1  napidoki 2010-06-06  19:07

Kedves Homor Márta!

Értékes cikkéhez és a témával való foglalkozáshoz gratulálunk.
Szívesen közzé tennénk mi is, illetve hasonló jellegű tapasztalatait szívesen adjuk közre alvásklinikánk honlapján, illetve a legújabb hazai egészségportálon, a Napidoktor.hu-n, hogy minél többen tudjanak Önről és a "tudományáról".

Üdvözlettel:

G. Németh György
Benyovszky Orvosi Központ
Alvásdiagnosztikai és Alvásterápiás Laboratórium,
Napidoktor.hu
2  avilisz 2010-06-20  22:49

Kedves Márta! Kérdésem az alvással, vagyis inkább az ahhoz vezető úttal, az altatással kapcsolatos. Kislányom Csenge most fél éves. Soha nem aludt el egyedül eddig még. Tudni kell, hogy elég zűrös volt az első három hónapja, amiben az éjszakákon keresztüli ordítás a pocakfájdalomtól volt a legkisebb gond,(a részletekbe nem szeretnék belemenni). Ez lelkileg megviselte, s ezért extrém módon igényelt engem. Most már néha a mama is el tudja altatni, viszont se nappal, se éjszaka nem alszik el úgy, hogy a kiságyba van rakva. Nappal babakocsiban altatom, hogy kíméljem magam valamennyire, az esti alvásnál pedig dajkálom, ringatom. Szeretném ezt a helyzetet megváltoztatni, mert nemsokára a babakocsiból is ki tud majd ficeregni, s bizony azért van súlya a kisasszonynak. Arról nem is beszélve, neki is jobb lenne. Nincs ötletem, hogy hogyan tegyem. Addig eljutottam, hogy már kevesebb ideig kell altatni, mert apró szokásokat vezettem be. S este amikor lerakom, akkor nem riad fel már. Enni éjszaka is felkel egyébként három óránként. Kétszer volt eddig olyan éjszakánk, amit végig aludt, s azt a kiságyában tette. Ahhoz ragaszkodom, hogy oda tegyem le aludni, viszont mikor éjjel eszik, akkor utána velem alszik, mert fizikailag én nem bírom az éjjeli fent léteket ennyi ideje. Amikor reggelig aludt, akkor a kiságyában szépen átaludta az éjszakát. Kérdésem, hogy tudnám átszoktatni, hogy kicsit magától aludjon el, hogy legalább dajkálni ne kelljen? Válaszát köszönöm!
Homor Márta 2010-06-24  22:26

Kedves avilisz!
A kiságyban való önálló elalvás megtanulása igen hosszú folyamat, még egyáltalán nincsenek elkésve, különösen az előzmények miatt. Mindenképpen fontos ebben a korban, hogy már ismerje az ágyát és szeressen ott lenni, de Önöknél ezzel sincs gond. A nappali alvással érdemes kezdenie a szoktatást, tehát, hogy a babakocsi helyett a kiságyban aludjon el. Amikor látja rajta, hogy álmos, akkor ugyanazzal a rutinnal, ahogy eddig a babakocsiba helyezte, most a kiságyba tegye le. Mivel ott nem tudja tologatni, simogassa meg, súgja a fülébe, hogy aludjon jól, vigyáz rá stb. Nagyon fontos, hogy kispárnával, törülközővel vagy valamivel, ami biztos nem fulladásveszélyes, párnázza ki a környezetét, hogy ugyanúgy érezze a határokat, mint a babakocsiban, mert ez által biztonságban fogja érezni magát. Üljön oda mellé egy kicsit, ha úgy látja, hogy ez szükséges. De figyelje meg, mert vannak babák, akiket a nyugodt elalvásban zavar, ha valaki ott van mellettük. Ha kimegy a szobából, és a kislánya felsír, ne menjen be hozzá. Ha elkezd sírni, és hallhatóan egyre jobban fog, akkor mindenképpen menjen be, simogassa, csitítgassa, de ne vegye ki. Ha ez nem tűnik hatásosnak, és egyre jobban hergeli be magát, akkor nyugodtan vegye fel, ringassa, ahogy este is szokta, és ha megnyugodott, vagy esetleg elaludt, tegye vissza. A lényeg, hogy ha eldöntötte, hogy nem altatja többet a babakocsiban, akkor kitartóan tartsa magát a döntéséhez. Természetesen ez alól a séta közbeni alvás kivétel.
Az éjszakákat meg tudom érteni, hogy nincs ereje visszatenni a kiságyba, majd idővel ez is megoldódik. A lényeg, hogy mindig a kiságyában aludjon el, illetve oda tegye le, ha elaludt. Javaslom, hogy néha pihenjen le napközben is, aludjon a babával együtt, ha van lehetősége, és akkor egyszer-egyszer lesz ereje éjszaka visszatenni az ágyába a pici lányt. De emiatt ne legyen lelkiismeret furdalása, még időben teljesen belefér. Előbb-utóbb ez is változni fog, mert elkezd forogni, mászni, felállni, így sem a babának sem Önnek nem lesz kényelmes így az alvás. És még az is lehet, hogy emiatt a kislánya fogja igényelni, hogy tegye vissza az ágyba (de mire ez bekövetkezne, már nem fog éjszaka enni)… ;-)

3  Bogi 2010-06-30  13:40

Kedves Márta! Mit tegyek és hogyan tegyem? Kisfiam elmúlt 16 hónapos. 1 éves koráig szoptattam.Segítségem nem volt, ezért 2 hónapos kora után a kiságyát teljesen felszámolva magam mellé vettem, és napközben is és éjjel is velem alszik el.Nem cumizik az ujját sem szopizza és nem fogad el semmilyen játékot az elalvásához,a hajammal játszik,miközben másik kezében a cumisivegét tartja és a kakaóját fogyasztja. Ezzel a rituáléval váltottam ki az elalvásához kötődő szoptatásokat.Így is felébred éjjel 3-4 alkalommal,vagy azért hogy igyon, vagy azért mert már nem bírja a pisivel teli pelenkát. Gyakorlatilag 16 hónapja nem aludtam,mert senkivel nem alszik el csak velem,így semmi magánéletem nincs, folyton itthon vagyok vele.Nagyon fáradt vagyok és ráadásul hamarosan vissza kell mennem a munkahelyemre is. Mi lesz akkor vele a bölcsődében?Senki sem fogja tolerálni az alvási szokásait. Többször próbáltam a "kijövök a szobából és vissza-vissza megyek", de végűl a sírásától teljesen kikészülve mindig vele maradok.Amikor a cumisüveget szeretném megvonni tőle, ugyanez a vége.Addig sír és szenvedünk, míg végül neki adom. Megkell oldanom valahogy ezt az elalvási problémát, mert én most szenvedek,a kicsi pedig a bölcsiben fog. Kevés már az időnk is addig. Kérem segítsen, hogy hogyan változtassak úgy, hogy a fiam ne sérüljön és a kapcsolatom sem romoljon meg vele! Válaszát nagyon várom és előre is köszönöm. Boglárka
Homor Márta 2010-07-03  13:34

Kedves Bogi!
Ahhoz, hogy a bölcsőde és a munka miatti „elszakadás” ne legyen egyikük számára se lelkileg megterhelő, valóban érdemes a lehető leghamarabb változtatni. Viszont ehhez óriási akaraterő, elhatározás és kitartás szükséges. Gondoljon arra, amikor nagyon nehéz, és már úgy érzi, hogy nem bírja, mennyire jó lesz mindkettőjük számára, hogy nyugodtan tudnak aludni éjjel, és nem kell többször felkelni. Higgye el, hogy sokkal jobb lesz ez így a kisfiának is és a kapcsolatuk is akkor lesz kiegyensúlyozott és egészséges, ha sikerül ezen az akadályon átlépni.
A legfontosabb, hogy szükség van egy kiságyra. Ez lehet most már gyermekágy, vagy egy nagyobb ágy leesésgátlóval, nem szükséges újra a rácsos kiságyat elővenni. Amikor elkezdi abban altatni, onnantól kezdve bármi történik, ne aludjon vele egy ágyban. Próbálja meg az ágyát szerethetővé tenni, esetleg egy kedves kis pihe-puha takaróval, vagy egy plüssállattal, esetleg egy érdekes figurás lepedőt húzva a matracra, ha nem tűr meg mást maga körül. Olyat kellene találni, amin tud valamit csavargatni. Ez a „kijövök a szobából, visszamegyek, ha sír” tudom, hogy nagyon nehéz, de másképp nem megy. Mielőtt kimegy, simogassa meg, mondja neki, hogy vigyáz rá, hamarosan benéz stb. Ha sírdogál, akkor semmiképpen ne menjen be hozzá, csak ha elkezdi behergelni magát. Akkor még ne vegye ki, csak simogassa meg, csitítgassa. Ha ez nem működik, vegye ölbe, és próbálja megnyugtatni az ágya mellett állva vagy ülve. Ha sikerült, tegye vissza. Előfordulhat, hogy akár órákig is tarthat az elején egy ilyen altatás, de aztán már egy percre sem lesz szükség hozzá, ha elég kitartó. Ugyanis a kisfia konstatálja azt, hogy bármennyire sír, nem bújhat össze Önnel a nagy ágyon, és nem kap kakaót, akkor egy idő után nem fog próbálkozni. Nagyon fontos, hogy az Ön arcáról ne azt olvassa le, hogy emiatt mennyire feszült és mennyire sajnálja őt.
A kakaóivás nyilván cumi pótlás nála. Próbálja meg azt, hogy napközben kakaó helyett vizet tesz bele. Így is tud vele cumizni és a szomját is oltja. Ez azért is nagyon fontos lenne, mert a kakaó cumiból való ivása maximálisan rontja a kis tejfogakat, és az étvágyát is negatívan befolyásolhatja. Nagyon drukkolok, hogy sikerüljön! :-)


4  Bogi 2010-07-05  12:47

Kedves Márta!

Nagyon köszönöm a gyors válaszát, ill. tanácsát.Remélem lesz hozzá elég kitartásom,ami most nincs, de össze fogom szedni magam!
További szép napot kívánok!
Bogi
5  kisviziló 2010-09-01  10:18

Kedves Márta,
a segítségét kérem, mert mi magunk már kifogytunka az ötletből. Kisfiam 11 hetes. 8 hetes kora óta átalussza az éjszakát, 7-8 órát alszik egy huzamban. Az éjszakai elalvással nincs is gondunk, annál több a napközbeni alvással. Hasfájós baba, ami múlóban van, de eleinte igen sokat volt kézben emiatt. Mostanra fokozatosan eljutottunk oda, hogy rinagtás után leteszem, és az ágyában alszik el, persze segítséggel. Törekszünk egy napirendre. Ébredés után mindig szopizik, büfi után leteszem nézelődni, majd bepelenkázom, még egy kicsi nézelődés, játék, és amikor elkezd nyűglődni, kicsit sírni, akkor jön az alvás megint. Ez 1,5-2 órával az ébredése után szokott jönni. Elég nehezen alszik el már délelőtt is, a délutánokról nem is beszélve. Ha ott vagyok, visszaadogatom, vagy tartom a cumiját, úgy tűnik aludni akar, de nem sikerül elaludnia. Ha nem adom vissza a cumit, akkor sírni kezd. Amikor végre sikerül elaludni, nagyon keveset, maximum 40 percet alszik, és már fent is van megint. Reggel 6-tól este kb. 10-ig összesen 3-4 órát alszik, tehát egy nap 10-11 órát ami az ő korában még nagyon kevés, nem?
Másfél hete voltunk egy nagyot kirándulni, én hordoztam, egész nap kendőben volt, szinte végig aludt. Utána 5 napig megoldódni látszottak az alvásgondok, 3,5 óránként kért enni, 1,5-2 órákat aludt egyhuzamban. Azt hittem, rendeződtek a gondok, és át is fog állni a kb 4 óránkénti evésre, de aztán hirtelen még nehezebbek lettek a nappalok, mint előtte. Egyik nap még 4 óránként kelt, másik nap már semmit nem aludt.
Nem tudom, hogy összefügg-e az alvásgonddal, hogy az utóbbi 2 hétben csak 150 g-ot hízott, de nem jelezte, hogy nem elég neki a tej. Annyira fáradt mindig, hogy a szopiba belealszik állandóan (persze ha ilyenkor leteszem, 10 perc múlva megnit fent van).
Délelőttönként (amíg még jó idő volt) az erkélyen alszik, délután megyünk sétálni (ilyenkor már csak a kendőben alszik el, de mostanában már van, hogy ott sem, csak sír.)
Látszik rajta, hogy neki is nagyon rossz ez, pirosak a szemei, és kevésbé tartja magát, mint amikor a jól alvós napjai voltak. Hogyan tudnék neki segíteni?
Előre is nagyon köszönöm a segítségét.
Homor Márta 2010-09-05  21:35

Kedves kisviziló!
Több mindenre szeretnék reagálni, válaszolni, megpróbálom érthetően. Szóval 11-12 hetesen még nem kell tudnia önállóan elaludni, ez egy viszonylag hosszú folyamat, amit még az is nehezít, hogy több fejlődési ugráson kell keresztül mennie egy csecsemőnek, mint egy kisgyereknek. Ő most valószínűleg egy ilyen átmeneti időszakban van. Ez ilyenkor még természetes, hogy mikor kialakulóban van egy napirend, akkor az borulni látszik. A legfontosabb, ahogy eddig is tették, hogy próbálják meg a lehetőségek szerint mindig ugyanazt a rendet tartani. Tehát, ha szopi, játék után, ha álmos, akkor lefektetni. Ahhoz, hogy könnyebben elaludjon, érdemes egy olyan cumit beszerezni, amit nem kell mindig újra betenni a szájába, hiszen valószínűleg nem jó neki az, ami van, ha mindig kiesik. Nálunk a NUK 1-es méret jött be. Ez azért is fontos, mert lehet, hogy éppen elalszik, amikor kiesik a cumi, és arra mindig felébred. A másik javaslatom, hogy egy kicsit bugyolálja be elalváshoz: vagy lazán egy kis takaróba, vagy tegyen köré törülközőt, kis hengerpárnát, vagy bármit, ami nem veszélyes, hogy érezze a határokat, és egy kicsit kuckós helye legyen. Sokkal könnyebben szokott menni így az elalvás (nem véletlen, hogy kendőben olyan jókat aludt). Ha úgy érzi, elaltathatja néha kendőben, vagy ölben is, hiszen ilyenkor még nagy szükségük van a babusgatásra, és ez nem akadálya annak, hogy később megtanuljon önállóan elaludni.
Még egy dolog, ami elgondolkodtatott a leírásában. Elég keveset hízott az elmúlt két hétben, és nyugtalanabb, fáradékonyabb. Ha a következő két hétben is így lesz, javaslom, hogy kérje ki a gyermekorvos véleményét, hiszen gyakran alakul ki ebben a korban vashiány a babáknál, és akkor egy kis vaspótlás csodákat tehet.
6  dolcebaby 2010-09-03  08:06

Kedves Márta,kérdésem az lenne,hogy miért van az hogy babám nappal amikor lefektetem nyugodtan alszik,éjszaka pedig minden másfél-egy órában ébren van.Alig bírjuk megnyugtatni és nagyon sír,csak ez már elég hosszú távú dolog és kezdünk kimerülni benne.Kislányom most múlt 10 hónapos.Kérem adjon valami tanácsot.Köszönettel
Homor Márta 2010-09-06  09:44

Kedves dolcebaby! Ennek valószínűleg a fogzás az oka, hiszen a csontfájdalmak éjszaka intenzívebbek, ezért sír fel gyakran, és nyugszik meg nehezen. Érdemes neki egyszer-egyszer Panadol baby sirupot vagy Viburcol kúpot adni, az csökkenti a fogzási fájdalmat és a gyulladást.
7  Szilvi 2010-09-07  09:34

Kedves Márta!
Olvasom a hozzászólásokat, és egy kicsit megnyugtat, hogy nem egyedül vagyok az elaltatás-gonddal.
Szeretnék én is tanácsot kérni. Kislányom 16 hónapos. Sosem volt egy "alvós" gyerek, pici korában sem.A siker érdekében ringattam, járkáltam vele, ami még egy 4-5 kilós babával elmegy naponta többször.
Ma ott járunk, hogy 11 kiló, mivel reggel 6-kor kel, még alszik egy órácskát délelőtt, és ha jól "kifárasztom" délután is. És még mindig járkálok, énekelgetek neki, míg el nem alszik. Olvastam egy mondást, hogy "a szokás kezdetben pókháló, később drótkötél", hát most azt érzem, ezt a kötelet már nem lehet elvágni, és mindig így lesz...
Pár hete próbálkozom azzal, hogy leülök, és úgy altatom, 3-ból egyszer sikerül is.De begurul, hogy neki ez jár, nehogymá' üljél anyám, és akkor felállok. Próbáltam, hogy ülve maradok, de akkor meg úgy hisztizik, hogy majdnem kiesik az ölemből.
Próbáltam azt is, hogy ha már elbóbiskolt, beteszem a kiságyba, de azonnal kipattannak a szemei, és marad a járkálás.
Az is "megvolt", hogy berakom, sír, bemegyek, nyugtatom, kimegyek, sír...
Arra gondoltunk a férjemmel, hogy lehet, hogy ha vennénk neki egy új ágyat, ami nem rácsos már, és oda tudnék ülni mellé, talán sikerülne leszokni erről a járkálásról.
Azt kérdezném: Sikertelenségiem oka az volt, hogy nem voltam elég kitartó?Ha hagyom sírni, nem fogja "elveszíteni a bizalmát" bennem?(ez tudom, hogy hülye kérdés, de itt meg merem kérdezni)Sikerülhet egyáltalán egy másfél éves gyereknek ilyen berögzött szokását megváltoztatni?Jó ötletnek tartod-e, hogy "új ágy, új helyzet", vagy kellene arra is valami rávezetés? (Mert az a baj, hogy nem tudok a rácsoktól hozzábújni...)
Nagyon várom válaszod! Előre is köszönöm!
Homor Márta 2010-09-09  22:05

Kedves Szilvi!
Valóban nem vagy egyedül, többé-kevésbé mindenki átmegy egy ilyen korszakon.
A drótköteles példád nagyon jó, de ez még csak egy cérna ;-), hiszen minél hamarabb kezdi el valaki megtanítani a gyermeket önállóan elaludni, annál hamarabb sikerül és kevésbé lesz megterhelő a szülő és a gyermek számára is érzelmileg. A bizalmat nem fogja elveszíteni, de célszerű elmagyarázni neki, hogy azért lesz így, mert szereted, és jót akarsz neki. Az én javaslatom az, hogy ha eljön a lefekvés ideje, tedd be őt a kiságyba, simogasd meg, és mondd el neki még azt is, hogy már olyan nagylány, hogy nem kell ringatni, viszont szívesen itt maradsz mellette, míg elalszik, ha szeretné. És akkor ülj le mellé, és a csitítgatáson kívül, ha lehet, ne reagálj a próbálkozásaira. Ha látja ugyanis, hogy nem fog eredményt elérni, egy idő után abbahagyja a sírást és elalszik. Ha nagyon behergeli magát a sírásba, nyugodtan vedd ki, kicsit öleld meg, de ne kezdj el vele sétálni. Aztán ha megnyugodott, tedd újra vissza. Elképzelhető, hogy első alkalommal ez akár 1 órát is igénybe vesz, de ha elég kitartó vagy és erős az elhatározásod, akkor sikerülni fog. 

Még nem vennék neki gyermekágyat, mert egy 16 hónapos még nagyon sokat kóvályog, aztán az lehet az eredménye, hogy mindig máshol alszik, de ezt Ti érzitek. Az biztos, hogy az altatás miatt nem szükséges.
8  poncso 2010-09-22  13:27

Kedves Márta, ma találtam rá erre a blogra és nagyon megörültem neki. Tanácstalan vagyok lányom evési és alvási problémáival. Leginkább arra lennék kiváncsi miért nem hajlandó végig aludni az éjszakát pedig 2.-án már egy éves lesz. Ismerőseimnél pár hónaposan aludt a gyermek egész éjjel. Az én Hannám még mindig felkel és tápszert kér. Egy hete megpróbáltam bevezetni este a fürdés elött a főzeléket, 3 napig csak reggel fél 5 kor kelt fel de utána már ez sem segített és éjjel fél egykor már éhes. Mit kellene adnom neki hogy kibírja reggelig. Egyáltalán ez normális? Az orvos azt mondta hogy majd elnövi.. Előre is köszönöm Poncso
Homor Márta 2010-09-24  21:24

Kedves Poncso!
Örülök, hogy rátalált a blogra, remélem, tudok segíteni.
Tudnia kell, hogy vannak jó alvó babák, és vannak, akik érzékenyebben reagálnak minden külső ingerre. Itt viszont úgy látom, inkább az éhség-szomjúság jön szóba éjszaka, nem az alkati adottság. Kislányának már nem is igazán főzelékre lenne szüksége estefelé, hanem már rendes vacsorára: kenyérfalatkák vajjal, sonkával, sajttal stb. Ha még reggel sem eszik kenyér falatkákat, próbálja meg neki először akkor adni, addig este kapjon főzeléket. Fontos, hogy reggelizzen-vacsorázzon, tízórait és uzsonnát is egyen, valamint délben főtt ételt, és reggel este tápszert igyon. A vacsora az alvás előtt 1- 1,5 órával legyen, majd fürdés, és ha utána még megissza a tápszert, éhség miatt nem fog felébredni. Az is lehet, hogy nem éhes, hanem megszomjazik éjszaka, de ez csak akkor fog kiderülni, ha sikerült bevezetni a vacsorát. Ha viszont szomjas, akkor inkább vízzel kínálja meg. Gyakran előfordul, hogy isznak a babák pár korty vizet egy-két napig, majd utána már végigalusszák az éjszakát.

9  arcus6 2010-10-18  15:42

Kedves Márta! 1 éves lányom 2 hete nem hajlandó napközben aludni, mindösszesen fél órát alszik. A legkisebb zajra is felébred és akkor oda az alvásnak. Közben pedig látom hogy nyugtalan, fáradt, esik kel, sír egyszóval álmos, és mégsem akar aludni. Eddig 2szer aludt egy nap, most próbáltam hogy akkor lehet már csak egyszer szeretne, de egyetlen alkalommal sem alszik. Mit tehetnék? Eddig is egyedül aludt el, segítség nélkül. Foga 6 db van neki,nem látom h készülődne másik, Az nem lehet hogy már nincs igénye nappal alvásra ugye? Este 8kor fekszik, reggel 7kor kel és még hajnalban is van egy 1-2 óra amit ébren tölt, sírdogál nem akar aludni. Mi lehet a baja? Köszönöm előre is! Klári
Homor Márta 2010-10-21  19:47

Kedves Klári (arcus6)!
Szinte biztos, hogy a nappali egy alvásra való átállás miatt nem alszik mostanában. Próbáld meg azt, hogy egy picit levegőztök délelőtt, és amikor látod, hogy álmos, leteszed aludni. Ha nem akar, akkor se engedd ki a kiságyból, inkább maradj ott mellette, míg el nem alszik. Énekelj neki, csitítgasd, hogy megnyugodjon. Ha reggel 7 óra körül kel, akkor 11 körül már biztosan fáradt. Éjszaka is azért nyugtalanabb, mert nappal nagyon túlfárad. Ha a nappali alvás beáll, éjszaka is jobban fog aludni.

10  Ani 2010-10-21  10:23

Kedves Márta! Tanácsát szeretném kérni. Kisfiam 10 hónapos. Sajnos kezdettől fogva nem tudtam önálló alvásra tanítani, mert hasfájós és bukós baba lévén sokat volt ölben. Ezek a dolgok már rendeződtek. Szeretném nála az önálló alvást kialakítani, és az éjszakai fel-fel riadások?, "kiabálások" okát megszűntetni. Próbálkoztam a kiságyban való altatással. Amióta fel tud állni ez még fáradságosabb. Leteszem, Ő feláll. Ilyenkor van, hogy otthagyom a szobájába, ekkor sír, megsajnálom és visszamegyek. Jól kifárad, és egyszer csak elalszik (ez van hogy egy órát is igénybe vesz). A hosszú elalvási időt szeretném rövidebbre, mert akkor 7-kor már altatni kéne.Ez nagyon fárasztó, ezért újabb altatási taktikával próbálkozom. Magam mellé fektetem az ágyba persze itt is próbálkozik a felállással. Nem marad fekve.Pedig látom rajta nagyon fáradt.Mikor már belátja aludni kell, fogja a kezem. Amikor elszenderedik átteszem a kiságyába. Fél óra múlva felsír, majd megnyugtatom és újra visszaalszik. Éjszaka van, hogy többször is "kiabál" de úgy vettem észre, hogy alszik, mert nincs nyitva a szeme.(ennek Ő tudatában van?) Viszont nekem éjszakánként 4-5-6 felkelést is jelent, mert addig "kiabál", míg oda nem megyek és persze a szomszédokat sem szeretném ha zavarnánk. Ilyenkor kiveszem magam mellé és továbbiakban együtt alszunk. Illetve Ő alszik. Izeg-mozog alvás közben, én ekkor sem tudok nyugodtan pihenni.Nappal kétszer alszik, délelőtt és délután, ami fél és másfél óra közötti alvási időt jelent, hasonló altatással, mint este.
Kérem segítsem, hogyan tudnám hatékonyan önálló és nyugodt alvásra szoktani a kiságyában? Válaszát előre is köszönöm!
Anita
Homor Márta 2010-10-24  22:39

Kedves Ani!
Szerintem nagyon jó úton haladnak az önálló nyugodt alvás felé, viszont sajnos ez nem megy egyik napról a másikra, hosszú folyamatról van szó. A lényeg, hogy az lenne a jó, ha a saját ágyában aludna el minél hamarabb, és viszonylag hosszan aludna nyugodtan. Ehhez viszont nagyon fontos, hogy ha már betette az ágyba, ne vegye ki. Ugyanis, ha tudja a kisfia, hogy előbb utóbb maga mellé fekteti, addig fog ezért harcolni, amíg célját el nem éri. Ön mellett, ha végül elalszik, akkor pedig azért ébred fel fél óra után, mert hirtelen azt tapasztalja, hogy eltűnt mellőle az a biztonság, amit az elalváshoz megkapott. Ezért azt tanácsolom, hogy tegye ugyanazt, mint eddig, tehát ha sír, menjen be hozzá, próbálja meg lefektetni, simogassa meg, csitítgassa, vagy üljön mellé, de ne vegye ki. A másik, ami a kisfia korában lényeges, hogy az idegrendszerének fel kell dolgoznia ezt a nagy mozgásformát, vagyis a felállás elsajátítását. Ezért áll fel rögtön, ahogy beteszi az ágyba, vagy sírhat fel álmában is többször. Ez egy átmeneti időszak. Amikor majd már szinte ébren is mindig áll, és kapaszkodva jár, vagy elindul önállóan, el fog múlni és nem fog felpattanni alvásidőben. Az éjszakai felriadások oka lehet fogzási fájdalom is. Ilyenkor is azt tanácsolnám, hogy ha szükségesnek látja, menjen oda hozzá, simogassa meg, súgja a fülébe, hogy itt van, semmi gond, de ne vegye ki.
Biztos, hogy szükséges lenne már 7-kor elkezdeni az altatást? Szerintem minél fáradtabb, annál nagyobb esély van arra, hogy hamarabb elalszik. Ha elég kitartó, hamar meg fog oldódni a probléma, és kisfia és Ön is sokkal nyugodtabban fognak aludni. :-)
11  kifli 2010-10-25  15:55

Jó napot kívánok. Kisfiam két éves és 3 hónapos. 20 hónapos koráig cicizett, azon is aludt el (tudom, hiba volt..). A ciciről való leszokás óta az egész alvás egy nagy kín. Hogyan tudom megtanítani őt egyedül elaludni? Napjában délután egyszer alszik (HA alszik). Az esti altatáskor is mindig ugaynaz a rítus: zuhany, fogmosás, elköszönés a családtól, mese könyvből (kettő) és egy mese fejből, Eközben fekszem mellette az ágyában (matraca van, nem rácsos ágy), én simogatom, próbálom ellazítani, de ő pörög, gyertyázik, hidat csinál és szinte beleizzad az elalvásba. Most, amikor írom magának e sorokat, a fiam a szobájában van és aludnia kellene. Olvastam neki a szokásos rend szerint, aztán kimentem a szobájából. Több mint két órája van fönt a szobájában, de nem alszik: ül vagy fekszik a szőnyegen, és szórakoztatja magát: mondókázik, dumál, néha egy-egy "Anyagyerefööööl". Kérem, adjon tanácsot, hogyan tudom megtanítani elaludni. Tegnap elgondolkodtam azon, hogy én majdnem napi négy (!) órát altatok. Erre sem időm, sem energiám nincsen már. Este már összeszorított gyomorral megyek fördetni fél 9kor, mert tudom, hogy 11 előtt nem szabadulok. Ekkor már a férjem is tűkön ül. Szóval, ez nem jó senkinek sem. Várom véleményét. Előre köszönöm sorait.
Homor Márta 2010-10-30  14:21

Kedves kifli!
Elnézést kérek a késői válaszért!
Megértem, hogy ez most nehéz, de rövidesen meg fog oldódni, csak legyen kitartó. Nagyon jó, hogy az esti rutin mindig ugyanúgy zajlik, ezen ne is változtasson. Én két dolgot javasolnék: az egyik, hogy napi kétszer menjen ki vele a levegőre, ha esik, ha fúj és engedje, hadd szaladgálja-motorozza ki magát, hiszen ebben a korban óriási a mozgásigény. Számára ez elengedhetetlen, hogy tudjon utána pihenni. A másik, amit fontosnak tartok, hogy ne feküdjön mellé az altatáskor. Az a tapasztalatom, hogy ha odafekszünk a gyermekünk mellé, az már önmagában egy kaland számukra, és ez még jobban felpörgeti őket. Próbálja meg, hogy csak odaül mellé, amennyire lehet, ne nézzen rá, és úgy csitítgassa. Hiszen, ha ránéz, a kisfia egyből tudni fogja, hogy még van kinek „előadást” tartani. :-) Az se baj, ha néha nyomatékosan megmondja neki, hogy azonnal feküdjön le, csukja be a szemét, és próbáljon aludni, mert Önnek nagyon sok a dolga. Javaslom még azt is, hogy néha az édesapa tegye le, egészen máshogy tudnak viselkedni ilyenkor.

12  Moncsi 2010-12-02  15:39

Szia Márti!Segítségedet szeretném kérni, 3 hónapos kisfiam önálló altatásához. Eddig csak kézben aludt el ringatva járkálva, hála isten az éjszakát gondnok nélkül végigalussza. De ennek az az ára, hogy délelőtt 10 órától egész este 8-9ig ébren van és nyűgös és csak sír sokszor félórán keresztül is akár. Nappal még kézben sem tudom elaltatni, de leginkább abban szeretném a tanácsodat kérni, hogy hogyan szoktassam rá az önálló alvásra? Mer a súlya miatt már elég nehéz vele lavírozni Hallottam arról, hogy 1-3-5-7 percig kell sírni hagyni, szerinted jó módszer ez? várom válaszod. Móni
Homor Márta 2010-12-04  20:55

Kedves Moncsi!
Sokkal könnyebben tud nappal aludni, ha fél, de legfeljebb 1 órára kiviszed sétálni, akár napi kétszer, ha az időjárás engedi. A friss levegő nagyban elősegíti a nyugodt alvást. Otthon, pedig ha látod, hogy már álmos, tedd be az ágyába, simogasd meg, kicsit bebugyolálva takard be. Ha nyöszörög, nem szükséges odamenni hozzá. Ha elkezd sírni, nyugodtan menj oda, de ne vedd ki, csak simogasd meg, és csitítgasd. Ha viszont elkezdi behergelni magát, akkor vedd ki, nyugtasd meg, és ha ellazult, tedd újra vissza. Ez eleinte valószínűleg hosszabb folyamat lesz, de így egyenes úton haladhat az önálló alvás felé. Ne aggódj attól, hogy néha ölben alszik el, még kicsi, ez nem befolyásolja az önálló alvásra való szoktatást. Neki is lehetnek rosszabb napjai, amikor inkább ezt igényli. A súlya miatt viszont inkább azt javaslom, hogy tedd kendőbe vagy kenguruba magadra, és közben tudod tenni a dolgodat, és így nem is olyan nehéz. Ez a sírni hagyom, és mégsem, de mindenképpen megtanítom önállóan elaludni legbeváltabb módszere. :-)

13  Nofre 2011-01-25  11:22

Kedves Márta,

abban kérném a segítségedet, hogy mit tudok tenni abban az esetben, ha a kisfiam (10 hónapos múlt) csak a babakocsiban (azon belül is leginkább csak a hordozóban) hajlandó elaludni? Az a módszer, hogy tegyem be a kiságyba és ha nagyon sír vegyem ki és nyugtassam meg, na az nálunk sajna nem válik be, ugyanis hiába veszem ölbe, ringatom, nyugtatom stb. ugyanúgy ordít tovább... Próbáltam már de 2 óra folyamatos ordítás után feladtam... igazából már semmi ötletem sincs, próbáltam már azt a módszert is, hogy kicsit babakocsi, kicsit kiságy, az egy darabig úgy tűnt, hogy menni fog, de aztán egyik napról a másikra megunta és már akkor ordít, ha még nem alszik teljesen a babakocsiban és kiveszem belőle... sokmindent valószínűleg én rontottam el, az első 3 hónapban végig hasfájós volt elhúzódó sárgasággal, majd kiderült, hogy tejfehérje allergiás, ami miatt anémiás volt így az első időben nem volt altatásos kérdés, mert beájult napközben (sokat volt hordozókendőben) és este is (én keltettem fel éjszaka enni). Később, amikor ezek a problémák megoldódtak, akkor meg nem nagyon volt hajlandó elaludni, ezért szoktattam hozzá a babakocsihoz, és az egyetlen eredményem ezzel kapcsolatban, hogy mostmár nem az udvaron kell rángatnom a babakocsit, hanem elég csak a lakásban, elalszik ott is...
Nagyon várom a segítséged,
köszönöm
n.
Homor Márta 2011-01-30  18:32

Kedves Nofre!
Én azt gondolom, hogy az altatását nem rontottad el, hanem abban a helyzetben, a sok átélt nehézség után, ezt a megoldást találtad a legjobbnak, és ez nem baj. A kisfiad azért alszik szívesebben a babakocsiban, hordozóban, mert biztonságot ad neki, hogy határok által körül van véve. Javaslom, hogy próbáld meg a kiságyát kialakítani úgy, hogy ezt a biztonságot ott is érezze. Például erre jók a puha hengerpárnák, felcsavart törülközők, plüss állatok stb. Továbbá biztatlak arra, hogy a kiveszed-megnyugtatod-visszateszed módszert próbáld meg valamikor újra, amikor jó napja van, és egy jó nagyot sétáltatok előtte, hiszen fáradtan lehet, hogy másképp fog reagálni, és elég néhány perc és megnyugszik. Írtam az egyik bejegyzésemben, hogy ha máshol altatjuk el, és úgy tesszük be a kiságyba, azzal fokozhatjuk a bizonytalanság érzetét. Ebben az esetben végső soron viszont segíthet abban, hogy megtanulja, hogy mégiscsak a természetes fekvőhelye a kiságya.
14  nikolett111 2011-02-04  10:12

Kedves Márta! Nagyon érdekes a problémám! Nekem az a gondom, hogy a kisfiam túl jól alszik, csak egy gond van itt, éjfél körül hajlandó csak elaludni. Persze reggel 10 körül kel csak fel. Viszont elaltatni nem tudom, mert rettentően sír, hogy ő nem akar aludni! Reggel meg az ébresztés nem megy, mert akkor is sír! Mit tegyek?
Homor Márta 2011-02-09  22:59

Kedves nikolett111!
Próbáld meg azt, hogy szép fokozatosan mindig fél órával előbbre hozod az időpontot. Tehát reggel fél 10 körül ébreszd fel, és ennyivel előbb fektesd le este. Természetesen a nappali alvása is eszerint alakuljon. Ha már sírás nélkül megy a felébresztés, vagy magától ébred előbb, akkor haladhatsz tovább.

15  Ani 2011-06-25  21:22

Kedves Márta!
Kisfiam 19 hónapos, időről-időre visszatérő probléma az elalváshoz vezető út. Ismét úgy alszik csak el, ha foghatja a kezem.Lefektetem és kiabálja mama,mama, kezem fogom. Az az igazság nem bírom, hogy ezt sokáig hajtogassa ezért engedek, odamegyek hozzá és vagy a kezem foghatja, vagy simogatom. Így sikerül is 20 perc alatt elaludnia. Erről, hogyan tudnám leszoktatni? Hogyan tudnám megtanítani, hogy önállóan elaludjon. Van maci, póló az ágyában. Általában ezeket átölelve alszik. Másik visszatérő gond, van olyan éjszaka, hogy egy órát is ébren van, akkor is hív. Ismételten ha már sokáig mondogatja akkor oda megyek hozzá. Hasonlókép mint az esti altatásnál simogatom, fogja a kezem és vagy gyorsan visszaalszik, vagy jön a minimum egy órás ébrenlét. Ennek mi lehet az oka? Nem éhes, nem szomjas, de valami miatt úgy felébred, hogy nem tud visszaaludni.Kérem segítsen ezeket hogyan tudnám minél hatékonyabban kezelni. Nekem is fontos az éjszakai nyugodt alvás. Válaszát köszönöm!
16  Mariett 2011-08-26  13:30

Kedves Márta! Két gondom is lenne. Az egyik alvással kapcsolatos. Kislányom most már lassan 7 hónapos és a napközbeni alvással vannak problémáink. Mégpedig az hogy 1 hete nem akar nappal a kiságyában aludni. Mihelyst berakom azonnal elkezd üvölteni,vagy ha nem is azonnal de ha kilépek szobából. Ezután próbálom simogatni, megnyugtatni adok neki inni,cumit, és legvégül kicsit felveszem majd visszarakom,de vigasztalhatatlanul sír. Majd nagy nehezen a babakocsiban elalszik. (ha el is alszik a kiságyban akkor 15 perc múlva felkel és nem alszik vissza csak sír,de ha kiveszem és kijövünk a nappaliba akkor nevet). Pedig tartom neki a napirendet is. A másik problémám az hogy nem hajlandó egyedül játszani 5 percet sem,csak ha én is ott vagyok vele. Igazából semmivel nem tudom lekötni a figyelmét, olyan mintha semmi nem érdekelné őt. Ha lerakom a játszószőnyegre,a hintába vagy bárhova és elmegyek mondjuk a konyhába akkor azonnal sír, pedig lát engem és beszélek is hozzá. Még azt sem lehet mondani hogy ezt szokta meg, mert nem volt soha úgymond kézre szoktatva. Ez kb. 2 hónapja van így. (két napja bújt ki neki a két alsó fogacskája, rendesen eszik,iszik, nem veszem észre hogy fájna valamije. Mi lehet a probléma oka, és hogyan tudnék ezen változtatni? Köszönöm válaszát!
A hozzászóláshoz kérem add meg az e-mail címedet!

E-mail:   


 Keresés a cikkekben