kismamáknak, kispapáknak, anyukáknak, apukáknak...és az egész családnak
Az oldal megtekintéséhez minimálisan 1024x768-as felbontás javasolt!


Vizsgálatok a szülés előtti időszakban

Babát várunk!  vedonoblog.hu RSS Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on Megosztás a Twitter-en Google könyvjelző Digg del.icio.us

Ahogy belépünk a várandósság utolsó időszakába, újra több vizsgálatra van szükség, hiszen egyre fontosabb odafigyelni a babára és a mamára egyaránt. Az utolsó hónapban már gyakrabban kell az orvoshoz is menni. Milyen vizsgálatok várnak ránk és mikor?

A terheléses vércukor vizsgálatról már írtam, amely egybeesik a második teljes laborvizsgálattal a 24-28. héten.
Aztán a 28-32. héten esedékes a következő (a harmadik) rutinszerű ultrahang vizsgálat. Ez a vizsgálat a késői fejlődési rendellenességeket és a növekedési zavarokat szűrheti ki, illetve meghatározható vele a magzatvíz mennyisége és a lepény helye és érettségi foka is. Aki babamozizásra vágyik, ezekben a hetekben érdemes felkeresni a speciális utlrahang rendelőket, mert ilyenkor már jól látszik a baba feje, arca….
Aztán egy néhány hetes pihenő után a 36. héten van az utolsó teljes laborvizsgálat, és ezen a héten vesz az orvos hüvelyváladék mintát is. Ezt elsősorban a streptococcus baktérium kiszűrése érdekében végzik, mely igen gyakran fordul elő a kismamáknál. Vagy kezelik a pozitív eredmény után antibiotikummal vagy nem, de a legfontosabb, hogy a szülés előtt vénásan kell a kismamának az antibiotikumot adagolni, akkor is, ha korábban volt, de kikezelték. Így lehetünk biztosak abban, hogy a szüléskor nem fog a baba veszélybe kerülni a baktériumfertőzés által.
A 36. héttől hetente kell járni CTG vizsgálatra. Ezt vagy a terhes ambulancián vagy a szülőszobai részlegen végzik el. A CTG a magzati szívhang és a méhösszehúzódások sűrűségének megfigyelésére alkalmas vizsgálati módszer. A 39. héten már hetente kétszer kell menni, a 40. héttől pedig kétnaponta, illetve az orvos utasítása szerint.
Viszonylag gyakran végzik el a flowmetriai vizsgálatot is az utolsó hetekben, mely a köldökzsinórban lévő három ér megfelelő áramlását figyeli. Általában a vizsgálatot az öregedő, meszesedő méhlepény és a túlhordás indokolja.
Nagyon fontos a 28. héttől a magzatmozgás otthoni számolása is. A magzatmozgást bármelyik napszakban el lehet kezdeni számolni, érdemes persze ezzel inkább nappal foglalkozni. A lényeg, hogy 12 órán belül 10 magzatmozgást kell észlelni. A 36. héttől pedig az a jó, ha szinte minden órában mozog a baba. Ha 10-nél kevesebb, akkor indokolt az orvossal konzultálni.


 


 


Új hozzászólás   7 hozzászólás

1  Zsuzsa 2010-10-13  08:00

Kedves Márta!

Most voltam 32 hetes Uh-on. Az mondták, hogy 2.fokon érett a méhlepény. Csak annyit szeretnék megtudni, hogy kb. mennyi idő az míg eléri a 3. fokot, és mi az amitől meszesedhet? Mit egyek vagy ne egyek? Ca-tól lehet, hogy ennyire érett? Köszönettel: Zsuzsa
Homor Márta 2010-10-15  23:02

Kedves Zsuzsa!
Azt nem lehet megmondani, hogy mikor lesz 3. fokban érett a méhlepény, de hogy most ezt az eredményt kaptad, az teljesen normális a 32. héten. Tehát emiatt ne aggódj. A méhlepény érettségét, meszesedését sajnos semmivel sem lehet befolyásolni, ez egy természetes folyamat, ami kinél előbb, kinél később következik be. Még 3. fokban érett méhlepény is tökéletesen el tudja látni a magzatot.
2  Melitke 2010-11-23  12:50

Kedves Márta! Tegnap voltam 32 hetes uh-n, ill. nőgyógyászati vizsgálaton, és mindent renben találtak. Viszont mivel csak másnapra volt időpontom a védőnőhöz, ezért ott a dokinál (nem fogadott orvos, hanem a kórházi ingyenes ellátás) megcsinálták a szokásos testsúly-, vérnyomásmérést és vizelet-vizsgálatot. Eddig 12 kg-ot híztam, amire azt mondták, h rengeteg. A vérnyomásom 120/70 (ennyi is szokott lenni). A vizelettel viszont volt egy pici gond... Mivel nem tudtam, h kell adnom mintát, ezért voltam előtte WC-n, de ugye mindenképpen kellett produkálnom... Találtak minimális mennyiségű fehérjét... Azt, h hogy viselkedtek velem, inkább nem is minősíteném... :( Teljesen rámhozták a frászt, végül azt mondták, h a hüvelyből is kerülhetett bele, mivel már előtte voltam pisilni... Ma voltam védőnőnél, vittem vizeletet, és ő nem talált semmit... A vérnyomásom is 120/70 volt megint. Eddig is minden rendben volt... Vizesedés is minimálisan foldul elő, annyi, h meglátszik a zokni helye, de ez el szokott múlni... Mégis kicsit nyugtalan vagyok, mert nagyon rosszakat olvastam a terhességi toxaemiáról... Azt szeretném megkérdezni, h előfordulhat az, h azért nem talált a védőnő fehérjét a vizeletemben, mert előtte sokat ittam (h tudjak pisilni), és esetleg így túl "híg" volt? Vagy a fehérje akkor is jelen lett volna? Válaszát előre is köszönöm! Melitta
Homor Márta 2010-11-26  22:29

Kedves Melitke!
Ne aggódjon, ez nem toxaemia! :-) A fehérje mindenképpen megjelent volna nagy mennyiségben, ha toxaemia van a háttérben. Kevés fehérje a sterilitás hiánya miatt gyakran előfordul a vizeletben, ennek nincs jelentősége. A súlyra viszont nagyon nagyon fontos lenne odafigyelni, hiszen a java még hátra van. Én mindenképpen javasolnék diétát, amiről írtam az Élettani változásoknál, és a címe „Nem bírom édesség nélkül”. Akinél kialakul a toxaemia, ott általában heti 3-4 kg hízást kell elképzelni. Az orvost akkor szükséges felkeresni,  ha nagyon rosszul érzi magát, vagyis máshogy mint eddig, ha feltűnően elkezd vizesedni, illetve ha sokkal kevésbé érzi a magzatmozgást…
Pihenjen sokat, és ne aggódjon, nem lesz semmi gond! :-)

3  magasfessz 2011-02-24  17:16

Üdvözlöm!! A mai napon voltam a második CTG(NST) vizsgálaton.A magzat szívfrekvenciája 180 felé is ment többször.A vizsgálatot 3-szor megismételték,majd hazaengedtek.De nagyon aggódom,mitől lehetett ez.Az UH is mondta a doktornő,hogy szaporább a szívverés. Nem kellett volna bent tartaniuk,a lepény érettsége is megfelelő,remélem nem lesz baja a picinek. Esetleg van valami módszer,amivel megnyugtathatom a babát?2napja szinte meg sem áll,állandó mozgásban van.Egyáltalán nem kávézom,semmilyen gyógyszert nem szedek a magneb6 és a vérképző kivételével. Köszönöm!
Homor Márta 2011-02-26  22:01

Kedves „magasfessz”!
Általában ez normális, ugyanis gyakran előfordul, hogy az utolsó hetekben izgatottabbak a magzatok és akkor többször eléri a frekvencia a180-at is. A nagyon sok mozgásnak még az is gyakran az oka, hogy már a feje beilleszkedett a szülőcsatornába, tehát forogni már nem tud, viszont a végtagjai szabadon vannak. Ez a kötöttség kiválthat belőle logikusan intenzívebb mozgást. Ha ennek ellenére úgy érzi, hogy a korábbihoz képest aggasztóan sokat mozog, javaslom, inkább kérdezzen rá a szülészorvosánál. Amit tenni tud az, hogy amennyit csak tud, pihen, és próbálja őt szavakkal nyugtatni, énekelgetni neki.


4  kisspista 2011-05-12  12:33

Engem kicsit megtévesztett a bejegyzés címe, mert azt hittem, hogy a terhesség előtti időszakot is beleveszik a kivizsgálásba. Nem annyira régen olvastam egy könyvet, amit egy visszavonult orvos készített el, és külön hangsúlyt fektet arra, hogy már a baba tervezés időszakában is érdemes elmenni néhány tanácsadásra és kivizsgálásra. Sajnos ezzel kapcsolatban kevés anyagot lehet találni, így ha a cikket kicsit kibővítené, annak nagyon tudnék örülni. :) Az említett könyvben nem térnek ki részletesen a vizsgálatokra, mert az inkább az egészségügy és szülészet problematikáival és hiányaival foglalkozik (társadalmi, politikai, pénz, stb), így hiába vannak benne hasznos tudnivalók, a válaszok mégsem részletesek ezekre vonatkozóan. Gondolom egy férfi ritkán érdeklődik ilyenek után, de engem is érdekelnek ezek a dolgok és szerintem a tanácsadáson nekem is el tudják mondani, miben tudok segíteni a páromnak. Ha esetleg Önt vagy az olvasókat érdekelné ez a könyv, akkor ingyen le lehet tölteni és elolvasni. Az a címe, hogy Szülészeti zárójelentés. www.ingyenesenletolthetokonyvek.hu/konyvek/szuleszeti-zarojelentes-dr-berko-peter-2011
A hozzászóláshoz kérem add meg az e-mail címedet!

E-mail:   


 Keresés a cikkekben