kismamáknak, kispapáknak, anyukáknak, apukáknak...és az egész családnak
Az oldal megtekintéséhez minimálisan 1024x768-as felbontás javasolt!


Vizsgálatok az első három hónapban

Babát várunk!  vedonoblog.hu RSS Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on Megosztás a Twitter-en Google könyvjelző Digg del.icio.us

Többször érzünk bizonytalanságot, tehetetlenséget, aggódást onnantól kezdve, hogy megtudjuk, kisbabánk lesz. Megvesszük a tesztet, meglátjuk a két csíkot, általában majd kiugrunk örömünkből, főleg, ha már nagyon régen vártunk, vágytunk babára, aztán hirtelen elgondolkodunk, hogy akkor most mi is vár ránk, mi minden fog velünk történni, hányszor fognak szurkálni, mit kell intézni és egyáltalán milyen vizsgálatokon kell részt venni? Tudnotok kell, hogy minden szülész-nőgyógyász szakorvosnak meg van a kialakult vizsgálati rendszere, de az alapvető vizsgálatokat mindegyik elvégzi. Tehát nem kell megijedni, ha esetleg olvastok itt olyat, amit a saját orvosotok nem végzett el, vagy nem akkor végezte el, mert nem az apróságokban van a lényeg.

Mindenekelőtt választani kell egy szülész-nőgyógyász szakorvost, aki majd a gondozást végzi, és a szülést levezeti. Akinek még nem volt, ismerősök, barátok ajánlására indulhat el, vagy nagyon sok orvosnak van már önálló honlapja, és a kórházakról is sokat lehet tájékozódni az interneten keresztül. A magánorvos választásnak előnye, hogy maximálisan tud veled foglalkozni, viszont sajnos komoly anyagi vonzata is van. Akiknek ez nem megoldható, ők a lakóhely szerinti egészségügyi szolgálat nőgyógyászához tudnak fordulni. A pozitív teszteredményt érdemes egy hét múlva megismételni, illetve a menstruáció kimaradása után legkésőbb 2-3 héttel érdemes először bejelentkezni a nőgyógyászhoz. Az orvos első alkalommal mind manuálisan, mind lehetőség szerint ultrahanggal megállapítja a terhességet és felveszi az adataidat, kikérdez az előzményekről. Vagy az első vagy a második vizsgálatkor cytológiai mintát vesz, rákszűrést végez. Ha viszonylag korán kerested fel őt, várhatóan 2-3 hét múlva vissza fog rendelni, a 12. héttől pedig általában 4 hetente kell hozzá gondozásra menni. Vagy ő, vagy a háziorvos ad neked beutalót EKG-ra és laborvizsgálatra, ahova éhgyomorra és reggeli első középsugaras vizelettel kell menni. Továbbá lehetőleg a 12. hétig, de a lényeg, hogy mihelyt tudsz, kell menni fogászati kontrollra is. A 11-13. héten van az első hivatalos ultrahang vizsgálat, amikor a nyaki redő vastagságát is megmérik, ezzel szűrik általánosan a Down-kórt. A védőnővel az első találkozás legkésőbb a 10-12. héten esedékes.


Új hozzászólás   9 hozzászólás

1  ANDI 2010-03-25  10:19

JÓ NAPOT! ÉN EGY 30 HETES FOLYTON AGGODÓ KISMAMA VAGYOK, ÉS SZERETNÉK FELTENNI EGY PÁR KÉRDÉST. MULT HÉTEN LELAKKOZTUK A BABA SZOBÁT, ÉS BÁRMENNYIRE VIGYÁZTUNK IS A 4 NAP SZÁRADÁSI IDÖ ALATT A LAKK PÁROLGÁSÁBÓL NEKEM IS JUTOTT, ENNEK LEHET-E VALAMI KOMOLY KÖVETKEZMÉNYE? A MÁSIK KÉRDÉSEM, HOGY TERHESSÉGEM ELSŐ 4 HÓNAPJÁBAN CUTIVATE KRÉMET HASZNÁLTAM ALLERGIÁMRA, TELJESEN LEDÖBBENTEM MIKOR VALAHOL OLVASTAM HOGY A SZTEROID TARTALMÚ KRÉMEK HASZNÁLATA VAKSÁGOT ÉS SÜKETSÉGET OKOZ A BABÁNAK TERHESSÉG ALATT. NYUGTASSON MEG KEDVES VÉDÖNŐ, HOGY ENNYIRE AZÉRT NEM KOMOLY A DOLOG. (EGYÉBKÉNT KIDOBTAM MIOTA ERRÖL OLVASTAM) VÁLASZÁT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM.TISZTELETTEL. ANDREA
Homor Márta 2010-03-26  14:15

Kedves ANDI!
Nagyon sok babát váró családnál elkerülhetetlen a felújítás, de semmi gondot nem szokott okozni a valamilyen szintű helyben tartózkodás. Tehát emiatt valóban ne aggódjon. A Cutivate krém használatával kapcsolatban pedig bízzunk együtt abban, hogy nem lesz semmi probléma később a babával. Elvileg nem olyan erős, és már 3 hónapos kortól babáknak is fel szokták bizonyos esetekben írni, tehát nem valószínű, hogy kell előre félni bármilyen negatív hatásától. A továbbiakban és majd a szoptatás alatt is nagyon fontos az orvost vagy tájékoztatni, vagy a véleményét kikérni gyógyszerszedés, illetve egyéb készítmények használata előtt. Legkésőbb a szülés után beszéljen a krém által okozott aggodalmairól a saját védőnőjének, aki biztos vagyok benne, hogy majd még jobban oda fog figyelni a baba fejlődésére. További szép készülődést! :-)
2  dóri 2010-03-28  15:01

Jó napot! 10 hetes terhes vagyok és nem veszélyeztetett. Az orvosom nem tiltott el a szextől. Egy alkalom után észrevettem,hogy vér van az óvszeren. Utána is volt egy pecsételő vérzés,de semmi komolyabb. Ez mit jelenthet? Felsérthette az óvszer a hüvelyemet? Nincs fájdalmam,se előtte,se utána ne véreztem még. Szedek elég rég utrogestant az okozhat hasonlókat? Köszönöm,nagyon aggódom. Dóra
Homor Márta 2010-03-30  22:53

Kedves Dóri! Ne aggódj, biztos nincs semmi gond. Sem az óvszer, sem az Utrogestan nem lehetett az oka. Különösen az első 12 hétben előfordulhat kisebb vérzés, általában ártalmatlanul, de javasolt már néhány csepp esetén is felvenni az orvossal a kapcsolatot. Fontos utánajárni, hogy mi lehetett az oka. Kinevetni nem fognak, legfeljebb megnyugtatnak, hogy nincs semmi baj. Ha valaki nem veszélyeztetett valóban nem kell tartózkodni a házasélettől, de az első 12 hétben ennek ellenére nem ajánlatos a vetélés veszélye miatt.
3  dóri 2010-03-31  07:57

Akkor is ha azóta nem volt vérzés semmi? Mindenképp a hüvelyből jöhetett a vér nem méhből,mert a méhszáj teljesen zárt. Két hét múlva megyek vizsgálatra,addig nem akartam a dokimat hívni. Az előző voltam. Köszönöm. Dóra
Homor Márta 2010-03-31  22:27

Kedves Dóri! Én is az előző vagyok :-), ezért a többi már a Te felelősséged, Neked kell dönteni. Az életben nagyon sok olyan szituáció adódik, amikor nem lehet házaséletet élni (pl. szülés után 6 hétig), próbálj beszélgetni erről a pároddal.
4  pocakm 2011-01-05  15:33

Kedves Márta! 7 hetes terhesként mentem el először orvoshoz. Ultrahanggal igazolta a terhességem és legközelebb csak a 12. hétre hívott vissza. Azt mondta, akkor kell majd tanácsadásra meg részletes vizsgálatokra mennem, meg védőnőhöz. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez nem késő-e (nem vagyok aggódó típus, gondolom, minden orvosnak más a "munkamenete", azonban mégis furja az oldalam).

Lenne egy másik kérdésem is. Ha a héten fogorvoshoz megyek, arról kérhetek vajon igazolást, ami később bekerülhet a könyvembe vagy a kötelező vizsgálatok listájára? Még nincs kiskönyvem.

Előre is köszönöm a választ!
Homor Márta 2011-01-08  18:21

Kedves pocakm!
Egyáltalán nem késő, hogy csak a 12. hétre hívott vissza, egyre gyakrabban teszik ezt az orvosok, hiszen a vetélések aránya az első három hónapban sajnos nagyobb. Viszont a védőnővel érdemes a 12. hétig találkozni, ő elmond majd mindent a vizsgálatokról, és ha bármi aggodalmad, kérdésed van, meg lehet vele beszélni. Gondolom, közben már elmentél a fogorvoshoz. Teljesen rendben van az is, hogy kapsz tőle egy igazolást, azt be lehet tenni majd a leleteid közé. Ha viszont már van kiskönyved, akkor azt kell magaddal vinni, abba fogja beleírni a fogorvos. Szóval valóban nem szükséges aggódnod, de ha akár egy kis barnás vérzést is észlelsz, vagy erősebben görcsöl a hasad, rögtön jelezni kell a nőgyógyásznak. Szép babavárást kívánok!
5  angi 2015-02-23  14:07

Sziasztok. en kb . 6hetes terhes vagyok a másodikkal. nembaj hogy nemtul gyakran erzem magam roszul? neha elkap a rosszulét de nem ojan eros mint az elso terhesség alatt mikor hánytam is. kerem irjon koszonom
A hozzászóláshoz kérem add meg az e-mail címedet!

E-mail:   


 Keresés a cikkekben