kismamáknak, kispapáknak, anyukáknak, apukáknak...és az egész családnak
Az oldal megtekintéséhez minimálisan 1024x768-as felbontás javasolt!


Nyílik a világ

Értelmi fejlődés  vedonoblog.hu RSS Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on Megosztás a Twitter-en Google könyvjelző Digg del.icio.us

3-6 hónapos korban a csecsemők egyre intenzívebben ismerkednek a környezetükkel, egyre több tárgyat, személyt fedeznek fel. Egyre jobban igénylik az odafigyelést, együttjátszást, a kapcsolatot, elsősorban az őt gondozó személlyel. Mit játszunk vele? Hogyan segítsük az értelmi fejlődést? Mik azok a jelek, melyek figyelemfelkeltőek lehetnek?


Sok anyukától hallottam már, hogy az első három hónap az bizony nehéz volt a babával, de aztán sokkal könnyebb lett. Persze, mert 3 hónapos korra kialakul már egy napirend, kezdjük megismerni a baba igényeit stb., no meg azért is, mert egyre jobban lehet vele kommunikálni, színesebben reagál a környezetére. Ilyenkor már kezdjük azt érezni, hogy nem csak, mint egy megszokásként látjuk el éjjel-nappal őt, hanem egy kis huncut társ kezd lenni a mindennapokban.
Fontos az ingerdús környezet kialakítása. Ne legyen túl sok játéka, elég egy-két csörgő, egy plüss játék, rágóka, műanyag könyvecske. Mutassuk meg néha neki a csörgőt megcsörgetve, játszunk vele kukucs játékot. Például, ha van egy babája, vagy macija, tigrise, nyuszija stb. azzal kukucsoljunk. Továbbá minden tevékenységnél mondjuk neki, hogy éppen mit teszünk. Például.: most felöltöztetlek, mert megyünk sétálni; most meghámozom az almát; mindjárt jövök, csak lemosom a cumidat.
Az értelmi fejlődésnél nagyon fontos az érzékszervek ép működése is. A hallását úgy tudod megfigyelni, hogy ha beszélsz hozzá, odafordítja a fejét (főleg, ha nem köti le éppen nagyon valami). Ez főleg a 6 hónapos korra jellemző. Továbbá élénken reagál, ha valaki énekel neki, mondókát mond, beszél hozzá.
A beszédfejlődésnél a gőgicsélést felváltja a gagyogás, ami ritmikussá válik. A gagyogás megfigyelésében a háton fekvés sokat segít. Ne ijedjetek meg, ha akár néhány hétig nem halljátok, ilyenkor még ez nem folyamatos. A lényeg, hogy röviden, de sok mimikával beszéljetek hozzá. Ők még csak a szavak hangulatát értik meg.
A látás megfigyelésénél fontos, hogy erős fényre hogyan reagál, vagyis reagál-e? Ha a fejedet ingatod, utána néz-e? Látótérben villogtatott lámpa felkelti-e a figyelmét? Nyúl-e a tárgyak irányába, vagy túlnyúlik? Mozgó tárgyak felkeltik-e az érdeklődését? Milyen közelről nézi a tárgyakat, hogyan tartja a fejét? Fel tudja-e venni, Néz-e, fordul-e a leejtett tárgy irányába, esetleg fel tudja-e venni? Követ-e a szemével, ha elmész mellette? Ha tükörnél álltok, figyeli-e magát mereven?
Nem kell a babának ezekből mindent tökéletesen teljesítenie fél éves korára. De ha látod, hogy nagyon magába zárkózik, semmire nem reagál, semmi nem köti le, nyüglődik, maga elé néz, akkor mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni.


 


Új hozzászólás   2 hozzászólás

1  noemi2010 2010-07-29  13:53

KEDVES MARTI! Kislanyom Noemi 5 honapos mar kibujt az elso foga:) Ami az en igazi problemam hogy szeret ulo pozicioban lenni,ami nem is olyan nagy baj hanem mar nem szeret fekudni ha leteszem keves ideig el is van de kesobb meg szoszerint uvolt es nem hagyja abba amig nem ultetem fel,kitamasztom parnakkal de nem igazan jo neki mert eldol ,szeretnek nehany tanacsot mit probaljak ki vele mert ez igy nem megy mert megszokja hogy mindig vele vagyok es igazan nem tudok igy itthon semmit sem csinalni:(elore is koszonom
Homor Márta 2010-07-31  21:36

Kedves noemi2010!
Kislányod abban a korban van, hogy a mozgása is nagy változásokat hozhat a közeljövőben és az érdeklődése is megnövekszik a külvilág iránt, ezért fontos számára, hogy mindent lásson. Viszont ültetni, amíg magától fel nem ül, nem szabad, csak rövid ideig félig ülő helyzetben lehet (pl. a babakocsiban). Sokkal egészségesebb számára, ha járókában, vagy játszószőnyegen van, ahol ha köré teszel korának megfelelő játékokat, az rövidebb-hosszabb ideig lefoglalja. Ilyen játékok a színes, halkan csörgő-zörgő, könnyen megfogható tárgyak. Még érdemes oldalra felakasztható tárgyakat is bevetni, mert az segíti a forgást, és ha már forog, sokkal több mindent elér. Természetes az is, hogy csak rövid ideig játszik el egyedül, a 10-20 perc már soknak számít, és az is logikus, hogy fontos neki, hogy mindig lásson Téged. Tehát míg játékideje van, érdemes olyan tevékenységet választanod, amit a közelében el tudsz végezni.

A hozzászóláshoz kérem add meg az e-mail címedet!

E-mail:   


 Keresés a cikkekben