kismamáknak, kispapáknak, anyukáknak, apukáknak...és az egész családnak
Az oldal megtekintéséhez minimálisan 1024x768-as felbontás javasolt!


Hogyan segítsük a mozgásfejlődést?

Mozgásfejlődés  vedonoblog.hu RSS Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on Megosztás a Twitter-en Google könyvjelző Digg del.icio.us

Örök téma anyukák találkozásakor akár séta, akár játszóterezés, akár otthoni összejövetelek alkalmából, hogy melyikük gyermeke már mit tud. Szeretünk büszkélkedni vele, hogy már milyen ügyes a csemeténk, de közben meg a másik kellemetlenül érezheti magát, hogy az ő gyermeke esetleg idősebb és még nem sajátította el azokat a mozgásformákat. Tudnotok kell, hogy még az is lehet, hogy mindkét gyermek tökéletesen egészségesen fejlődik.  Ezeket az aggodalmakat szeretném most eloszlatni bennetek, ötleteket adni mozgás fejlesztésre, játékokra, motivációra, és szempontokat adni, hogy felismerjétek, ha valami mégsem úgy működik, ahogy az elvárható.


Ahogy az értelmi fejlődésnél is említettem, minden egészséges körülmények között született babánál ugyanúgy oda kell figyelni a mozgásfejlődésre, mert gyakran szükség van némi támogatásra, erősítésre, motiválásra, amiben mi szülők lehetünk az első segítségek.


A harmadik hónap végére hason fekve 45 fokos szögben kell tartania a fejét, és jobbra-balra fordítani. Motiválni ebben úgy tudjátok, ha a pelenkázón, vagy ágyon felétek fordítva alulról mutattok neki egy csörgőt, vagy valami színes tárgyat, ami felkeltheti a figyelmét. Hat hetes kortól mindenképpen jó, ha ébrenléti állapotban két etetés között hasra teszitek, mindig egy kicsit tovább, mint ahogy bírná. A másik, ami nálunk különösen bejött, az esti fürdetésnél a nyaki gerinc vonalának masszírozása. Ha ezek ellenére 5 hónapos korig nem emeli a fejét, mindenképpen érdemes szakembert felkeresni.


Még fontos arra figyelni, hogy mindkét irányba fordítja-e a fejét, vagy bármelyik irányba téve a kiságyba, mindig ugyanarra néz. Ilyenkor érdemes a fejét egy feltekert pelenkával, törülközővel kitámasztani, és érdekes játékokat helyezni a másik oldalra.


Három hónapos kor végére eltűnik a fogóreflex, elkezd a kis keze kinyílni. Ha azt látod, hogy még mindig erősen ökölbe tartja, enyhe tenyérmasszírozással, kerekecske-gombocska játékkal motiváld a nyitogatásra.


A fogás fejlesztésére kitűnő egy könnyű, halkan zenélő csörgő, egy színes kendő, ami nem foszlik, vagy rágóka. Három-négy hónaposan nagyon örülhetünk, ha a tárgyakat a kezébe adva ráfog, és tartja egy ideig. Fontos, hogy a mozgásformákat sose erőszakoljuk, erőltessük, mert agyi érés folyamata által, magától kell elsajátítania, hogy aztán tökéletes legyen. A motiválás nagyon hasznos, sokat segíthetünk vele, de sose fárasszuk le a babát, mindig csak néhány percig tartson.


Akinek van a közelében babamasszázs tanfolyam, mindenképpen használja ki. Nagy a jelentősége mind a mozgás, mind az érzelmi fejlődésben is….


 

Címkék:fejlődés

Új hozzászólás   8 hozzászólás

1  Ancus 2010-02-17  11:17

Kedves Márta! Szeretném a tanácsodat kérni a babaúszással kapcsolatban. Kislányom most lesz hat hónapos, mi nagy lelkesedéssel készültünk a párommal, hogy megyünk a doktor nénihez igazolásért, hogy mehessünk úszni, de teljesen lelombozott. Azt mondta, hogy nem javasolja, mert árt a babának. Viszont minden olyan szülőtől akik jártak, csak jókat hallottam. Mit javasolnál, valóban ne vigyük? Illetve a bébikompról is azt mondta, hogy nehogy használjuk. Ez miért lehet? Kicsit olyan érzésem van, hogy mindenről leakar tiltani minket. Válaszodat előre is köszönöm. Anett
Homor Márta 2010-02-19  11:22

Kedves Anett!
A babaúszásról valóban megoszlanak a vélemények, de alapvetően nem árt a babának. Mindenképpen segítheti a mozgásfejlődést különösen azoknál a babáknál, akikre a megkésett fejlődés jellemző, vagy gyengébb izomzattal rendelkeznek. Segíti a vízbiztonság kialakulását, ami a későbbi úszásnál előnyt jelenthet, hiszen nem fog félni. Erősíti az immunrendszert, és elmélyíti a szülő-gyermek kapcsolatot az egymásra figyelés által. Hátránya viszont, hogy fenntartja a búvárreflexet (ezért tudnak merülni), amire egyáltalán nincs szükség a fejlődés szempontjából, és akadályt jelenthet a későbbi úszás során. Nagyon fontos továbbá figyelembe venni, hogy csak olyan medencében ússzon, ahol kizárólag babaúszást tartanak, a nyilvánosság elöl el van zárva. A víz ne klórral legyen fertőtlenítve, mert nagyon kicsípi a szemüket, és rendkívül szárítja a bőrt, és 32 foknál ne legyen melegebb a víz hőmérséklete.

A bébikomp használata lehet, hogy megkönnyíti a szülő helyzetét, és a gyermeknek is élmény, hogy bárhova eljuthat vele, de teljes mértékben negatív hatással lehet a mozgásfejlődésre. Sokan nem tudják, hogy a gyermek agyi érése és a mozgásfejlődés nagyban összefüggnek. Tehát, ha természetellenes módon befolyásoljuk ezt a magától kialakuló folyamatot, az később problémát jelenthet akár viselkedésben, akár tanulásban stb. Ugyanis a bébikomp a még nem ülő vagy álló, járó gyermeket pont ebbe a helyzetbe kényszeríti, ami többek között az izmok nem megfelelő fejlődéséhez vezethet. Azon kívül a járáshoz szükséges egyensúlyérzéket sem engedi a természetes útján fejlődni, hiszen olyan, mintha mindig tartaná valaki és ezt szokja meg… Remélem segítettem gondolataimmal a döntésben! :-)

 


 

2  Brigi 2010-10-02  11:34

Kedves Márta! A kisfiam koraszülött 30. hétre született most 4,5 hónapos. Az a gondom, hogy utál hason lenni, pedig tornáztatnom kéne napi 3*15 percet, hogy a kis fejét jobban emelje, de ordít ha megpróbálom. Viszont ülni szeret, próbálja magát felhúzni és ha az ölemben etetem, egyenesen fel is ül és szépen tartja a fejét. Hogy tudnám rávenni, hogy hason fekve emelgesse a fejét és ne ordítson? A választ előre is köszönöm.
Homor Márta 2010-10-04  21:20

Kedves Brigi!
Próbáld meg azt, hogy a két kis karját úgy helyezed, hogy alkarjára támaszkodjon minél közelebb egymáshoz. Így könnyebb lesz megtartania a fejét. Azon kívül, amikor hasra fekteted az egyik kezeddel gyengéden támaszd meg a homlokánál a fejét, a másikkal pedig masszírozd neki a nyaki gerince vonalát egy kb. 10 cm hosszan mindig fentről lefelé. És még egy: valóban fontos, hogy próbálkozzon egyedül is, ilyenkor tedd magasabb egyenes felületre, és alulról beszélj hozzá, énekelj neki, vagy valami zörgős, csörgős játékot mutass neki, ami felkelti a figyelmét. A 3x 15 perc az nagyon sok idő. Gyakoroljatok amennyit tudtok, de ha hason fekve 2-3 percig, egyenesen, bólogatás nélkül tudja tartani a fejét, akkor teljes mértékben megnyugodhatsz… :-) Az én időre született egészséges gyermekem 5 hónapos korában kezdte tartani a fejét, tehát ha a kisfiad biológiai kora most 2 hónapos, amit mindig figyelembe kell venni, akkor még bőven van ideje, hogy megerősödjön. Kitartás, minden rendben lesz!

3  Zsuzsa 2010-10-03  22:06

Kedves Márta! Kisfiam mozgásfejlődésében kissé kényelmesnek mondható. 5 hónaposan fordult hasáról hátára (hason alvó egyébként),és sokáig nem fordult hátról vissza hasra. Egy gyógytornász tanácsára néha "megforgattuk", aminek köszönhetően a 7. hónaptól hasról is fordul a hátára. Ma már 9 hónapos, és profi szinten műveli a forgolódást, mindenhova gurulva közlekedik. 8 hónaposan tett néhány bágyadt kísérletet a kúszásra, de mindig eldőlt valamelyik oldalára. Lassan másfél hónapja csak gurul, bár látom rajta, hogy már nagyon szeretne kúszva haladni és elérni a kiszemelt játékot, de nem sikerül egy rossz beidegződés miatt: a guruló forduláshoz először mindig a popsiját emeli fel, feje lent marad a földön, és egyik kezét felemelve ad lendületet hozzá. Ami engem zavar, hogy nagyon hamar bele is nyugszik a sikertelenségbe, és ilyenkor inkább mással foglalja el magát. Mit tehetnék, hogy korrigálja a rossz mozdulatsort? Lehet, hogy csak gyógytornász tud rajta segíteni? Előre is köszönöm a választ. Zsuzsa
Homor Márta 2010-10-04  22:45

Kedves Zsuzsa!
A mozgásfejlődéssel nincs és nem is lesz semmi gond, csupán annyi lehet a hátterében, hogy a karjai és a nyak-vállöv izomzat nem elég erős még. Javaslom, ha megoldható, kérjenek tanácsot gyógytornásztól. A mászást lehet úgy is motiválni, hogy egy lepedővel a törzsénél fogva megemelik, és így arra késztetik, hogy fejét megemelve lehelyezze mind a négy végtagját. Jó móka és még hasznos is! :-) Várhatóan egyébként magától is rá fog jönni a helyes mozgás technikára, hiszen úgy tűnik nekem, hogy ha hamar fel is adja, többször megpróbálkozik vele, és ez ugyanolyan fontos. Mindenképpen mutasson neki gyakran olyan tárgyat, ami biztosan felkelti az érdeklődését, és azzal hívja magához.

4  Bence 2010-11-24  18:15

hogyan segíthető elő a csecsemő mozgásfejlődése?
Homor Márta 2010-11-27  21:26

Kedves Bence!
A bejegyzésekben elég sok ötletet adtam ezzel a témával kapcsolatban, nem tudom, pontosan mi érdekel. Ha leírod részletesebben, hogy melyik területen van szükséged tanácsra, könnyebben tudok válaszolni. Ami a csecsemők mozgásfejlődését minden hónapban nagyban elősegíti, az a megfelelő és elegendő mozgástér és az inger gazdag környezet.

A hozzászóláshoz kérem add meg az e-mail címedet!

E-mail:   


 Keresés a cikkekben