kismamáknak, kispapáknak, anyukáknak, apukáknak...és az egész családnak
Az oldal megtekintéséhez minimálisan 1024x768-as felbontás javasolt!


Anyatejes táplálás - mi az?

Szoptatás  vedonoblog.hu RSS Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on Megosztás a Twitter-en Google könyvjelző Digg del.icio.us
Azt hiszem a legtöbben tartunk tőle a szülést megelőzően, függetlenül attól vagy annak dacára, hogy elolvastunk esetleg egy rakás szakirodalmat. A szoptatás minden először szülő anyának az ismeretlentől való aggódást vonzza magával. Fogom-e tudni szoptatni, mi lesz, ha nem lesz elég tejem, hogy lehet megelőzni, hogy begyulladjon, és egyáltalán miért is fontos tulajdonképpen ez az egész? Ezekre a kérdésekre és még sok minden más anyatejjel kapcsolatos kérdésre találsz itt választ, de bátran kérdezhetsz is.
Az anyatejes táplálásról sokan tudják, hogy fontos, meg jó is, de hogy miért, arról már kevés információnk van.

A szoptatás a következő nagy csoda, amit átélhetünk. A szülést követően, hormonváltozás hatására fokozott működésbe lép a tejelválasztást serkentő hormon, a prolaktin. Az emlőbimbó mechanikai ingerlésének (a csecsemő szopó mozgása) hatására pedig oxitocin termelődik, melyek által a simaizmok összehúzódnak és a már megtermelődött anyatejet az emlőbimbó irányába préselik. Az oxitocint sokat halljuk a szüléskor is, ugyanis méhösszehúzó hatása is van, ami segíti a méhszáj tágulását, a szülés után pedig, a szoptatás által, a méh eredeti állapotra való visszaállását.

Az anyatej a csecsemő számára optimális mennyiségben tartalmazza a szükséges tápanyagokat, ásványi anyagokat, és a fertőzések elleni védőanyagokat. De nem csak ez a jelentősége, hanem nagyon fontos szerepe van az anya és gyermek közötti lelki kapcsolatnak is.

Az anyatejes babák érzelmi és értelmi fejlődése sokkal kiegyensúlyozottabb. Ritkábban betegszenek meg, különösen a bélrendszeri és légúti megbetegedésekkel szemben ellenállóbbak. A betegségeket könnyebben átvészelik és közöttük alacsonyabb a csecsemőhalálozás.

Érdemes küzdeni érte!!!

Új hozzászólás   4 hozzászólás

1  Anett 2010-05-05  15:47

Kedves Márta! 3 hetes múlt a kisfiam. Korábban sokat nyűglődött a hasa miatt, és esténként, éjszakánként sokat sírt. Látszott rajta, hogy erőlködik és sok volt a szele. Elkezdtük adni neki az Infacolt orvos tanácsára 1 hetes korától, azóta minden rendben van. Az a kérdésem, hogy meddig adható folyamatosan az Infacol. Kell valami szünetet tartani? Most minden szopizás előtt adom neki. Csak anyatejet eszik. Odafigyelek az étkezésemre, hogy ne egyek olyat, ami esetleg hasfájást okozhat neki. Abbahagyjuk az Infacol adását. Előre is köszönöm válaszát!
Homor Márta 2010-05-07  22:09

Kedves Anett! Nyugodtan adják neki addig az Infacolt, amíg szüksége van rá, akár minden etetés előtt, hiszen nem okoz hozzászokást. Általában 2-3 hónapos korra megérik, alkalmazkodik az újszülöttek bélrendszere, akkor majd szép fokozatosan le lehet csökkenteni a rendszeres adagolást.
2  Moncsi 2010-12-20  11:59

Szia Márti! Kisbabám 10-én lett 3 hónapos, napi 5 alkalommal szopizik, változó, hogy mennyiket eszik van, hogy csak 100-130, de van, hogy 150-180 eszik, panel lakásba élünk általában 26 fok van, és gyakran érzek acetonos szagot a szájacskájából, és az lenne a kérdésem szüksége van-e plusz folyadékra? A vízzel már próbálkoztunk, de nem fogadja el, milyen teát adhatok neki a szükség van-e rá, és ízesíthetem-e, és milyen adagot készítsek? Van aki azt tanácsolta sima bármilyen gyümölcsös filteres teát is adhatok neki, de én ezt nem mertem kipróbálni. Volna még egy kérdésem nem az etetéssel függ össze, nagyon izzsdékony, a háziorvos szerin mindig kell a badyra pólót adni, a védőnő szerint lehet felül csak badyba és nem tudom mikor teszek jó a babámnak. Köszönöm válaszod Boldog karácsonyt Móni
Homor Márta 2010-12-29  14:18

Kedves Moncsi!
Sajnos csak most tudok válaszolni, köszönöm a türelmedet! Remélem jól telt a karácsony! :-)
A leírásod alapján mindenképpen érdemes plusz folyadékkal kínálni őt, de ha rendszeresen van vizeletes pelusa, akkor aggodalomra nincs ok. Én elsősorban kitartóan próbálkoznék a vízzel, próbáld meg a Szentkirályit vagy a Baby Janát, mert mindkettő forralás nélkül adható és finomabb, lágyabb is, mint a forralt csapvíz. Mindenképpen csak instant babateát ihat, ami patikában, dm-ben kapható. Max 2 dl-t készíts el egy nap nagyon világosra, és azzal kínálgasd, ha szükségét látod etetések közben.
Nyugodtan lehet bodyban, egy kis vékony pamutnadrággal, de akár csupán zokniban is. Arra kell figyelni, hogy alváskor mindig legyen betakarva egy vékony pléddel.

A hozzászóláshoz kérem add meg az e-mail címedet!

E-mail:   


 Keresés a cikkekben