kismamáknak, kispapáknak, anyukáknak, apukáknak...és az egész családnak
Az oldal megtekintéséhez minimálisan 1024x768-as felbontás javasolt!


Étrendi változások közel 1 évesen

Táplálás  vedonoblog.hu RSS Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on Megosztás a Twitter-en Google könyvjelző Digg del.icio.us

Általában 10 hónapos kor körül már látjuk, hogy – ahogy a köznyelvben is mondják – jó evő vagy rossz evő a gyermekünk. A jó evő babáknál már néha úgy érezzük elég volt a pempőzésből, jó lenne valamit újítani, a rossz evő babáknál pedig, ha már semmilyen változtatás nem segített, abban reménykedhetünk, hogy a komolyabb, ízesebb ételek meghozzák az eredményt. Hogyan lépjünk tovább?


Először is érdemes tovább növelni a változatosságot, 1 éves kor fele lehet már adni padlizsánt, zöldbabot, kelbimbót, káposztát is, és nagyon fontos az édesvízi és tengeri hal bevezetése az étrendbe. A tojást is ebben az időszakban lehet megkóstoltatni, ha nincs erre érzékeny a családban. 11 hónapos kor után egy keményre főtt tojássárgáját tehettek a főzelékbe, de először csak egy negyedet, majd egy felet, ha nincs semmi gond, akkor aztán egy egészet is. A tojás fehérjét csak egy éves kor után ajánlott megpróbálni, hiszen annál gyakrabban fordul elő allergiás reakció.


El lehet kezdeni kóstoltatni a saját étrenddel is, persze bizonyos határokon belül. Például húsleves az kitűnő erre a célra, vagy ha esetleg valamilyen húsos, rakott zöldséges egyveleget készítetek, abból is lehet adni, de akár hagymán megpirított sült húst is, vagy zöldborsós rizses húst, szóval nézzetek körül a konyhában és a szakácskönyvben, hogy ha lehet, ne kelljen már mindig külön főzni.


Fontos lassan elkezdeni a közös reggelire és vacsorára szoktatást is. A reggeli tejecske után, illetve az esti főzeléket lassan felváltva meg lehet kínálni őket kenyér falatkákkal. Először kismorzsák, majd nagymorzsák, aztán falatok kerüljenek az étlapra. Hagyjátok, hogy ők maguk vegyék fel és tegyék a szájukba, persze eleinte meg kell mutatni, hogy mire való. Aztán ha ez már megy, lehet rá tenni vajat is, és hozzá adni egy kis sovány sonkát vagy sajtot.


A darabos ételekre való szoktatás a következőképpen zajlik. Tudnotok kell, hogy a rágás agyi érési folyamat eredménye, tehát független attól, hogy a csemeténknek hány foga bújt már ki.  Van olyan gyermek, aki már akár 8 hónaposan rág, de a legtöbb baba csak egy éves kor után érik meg rá. Szoktatni a kenyérfalatkákkal, kenyérhéjjal, almaszelettel stb. lehet már egy éves kor előtt is. Továbbá érdemes a gyümölcsöt, főzeléket már nem hígra és krémesre turmixolni, hanem enyhén darabosra, sűrűbbre. Persze sose hagyjuk felügyelet nélkül evés közben.


Új hozzászólás   16 hozzászólás

1  Hajni 2009-10-19  23:58

Szia Márti! Levente fiam már 20 hónapos, de kenyeret utoljára kb. 11 hónaposan rágcsált, azóta nem hajlandó megenni. Kénytelen vagyok este is főzeléket adni neki, mert jó esetben is csak a husit vagy a sajtot eszi le róla, a kenyeret, ha be is kerül a szájába, kiköpi. Nem vagyok az erőltetés híve, egyszer ugyan megpróbáltunk keménynek lenni, megértette és evett egy kis kenyeret, de sok sírás árán és persze azóta sem. Pedig szeret velünk ülni az asztalnál, de csak morzsolgatja az ételt, ha nem kanalas főzeléket adok neki. Mivel vehetném rá szerinted a kenyérevésre?
És nagyon örülök ennek a blognak, Judit mutatta a múlt héten. Köszi és üdv, Hajni
Homor Márta 2009-10-20  22:32

Kedves Hajni!
Nagyon jól teszitek, hogy együtt étkeztek, és hogy nem erőlteted az evést, mert akkor még jobban elmenne a kedve. Levente valószínűleg azért sem eszi szívesen a kenyeret, mert tudja, hogy van más lehetőség is, ami igazán a kedvére való. A legnehezebb, de meg kellene próbálni, hogy az esti főzeléket elhagyjátok és megszoktatjátok vele, hogy este kenyeret vacsorázik. Hogyan?
1. Először is nagyon fontos a példa. Lássa, hogy Ti is azt eszitek szépen, nyugodtan, higgadtan és természetesen, és még ízlik is Nektek.
2. Próbálj meg mást adni neki, mint husit és sajtot. Például készíthetsz tojáskrémet, padlizsánkrémet, sajtkrémet stb., melyeket nem tud leszedni a kenyérről. Továbbá adhatsz neki mézes vagy lekváros kenyeret is. Néha adjál kiflit, zsömlét vagy kalácsot, az is érdekes lehet számára.
3. Játékosan egyetek! Állítsad neki katonasorrendbe a falatokat (míg szokja, mindenképpen falatok legyenek héj nélkül), és meneteljenek esetleg egy mondóka kíséretében a szájába. Lehet játszani az „Egyet a papának, mamának” játékot is úgy, hogy a kedvenc állatait is virtuálisan megetetitek. Lehet „Ec pec kimehetsz” mondókával kisorsolni, hogy kié melyik falat, és ebben aktívan vegyetek részt.
4. Légy következetes! Ha eldöntötted, hogy elkezded újra a kenyérre szoktatni, légy kitartó! Éhen halni nem fog, de ha látja, hogy nincs más és éhes, előbb-utóbb meg fogja enni.
2  Niki 2010-01-13  08:41

Kedves Márta! Kislányom 13 hónapos. Nagyon sokáig szopizott napközben 2x és éjszaka elég sokszor. Ezt az utóbbi 3 hétben leszűkítettük napi 1 esti szopira. Azóta az ételek iránti érdeklődése is sokat javult, szinte mindent jóízűen fogyaszt. Reggelire 1-2 szelet kenyeret szokott enni (graham, szeletelt toast kenyér) vagy 1 zsömlét/ fél kiflit felvágottal, sajttal, lekvárral. A tízórai általában elmarad és korábban jön az ebéd, ami husi főzelékkel vagy egyéb körettel (tészta, rizs, krumpli). Uzsonna: gyümölcs vagy túró, babayoghurt. Napközben teát és gyümölcsleveket iszik. Vacsora vagy kenyér vagy üveges babaétel. Olvastam, hogy kb 250 gr lehet egy étekezés. Én úgy számolom, hogy mi ezen belül vagyunk, mégis azt vettem észre, hogy pár napja kislányomnak elég nagy lett a hasa. Egész a mellkasától indul és esténként kifejezetten nagy pocakja lesz. Széklete minden nap van. Kérdésem, hogy ez lehet attól, hogy most szokik hozzá igazán a nagyobb mennyiségű szilárd ételhez az eddigi túlnyomó részt anyatejes táplálkozásról, vagy esetleg ez a mennyiség neki sok és csökkentenem kellene? Egyébként ha valaki eszik itthon folyton jön és kunyerál, mindig enne. 70 cm és 8.75 kg jelegleg. Várom tanácsát! Köszönettel, L. Niki
Homor Márta 2010-01-14  22:20

Kedves Niki! Minden a legnagyobb rendben van, gyönyörűen fejlődik a kicsi lány, tökéletesen eteti őt, nem szükséges változtatni a mennyiségeken. A hasa valóban azért nagyobb, mert a szilárd ételek nagyobb mennyiségű fogyasztásához most szokik hozzá  a kis gyomra. Egyedül a gyümölcsleveket fognám vissza egy kicsit, mert azok is puffaszthatnak, tehát 2 dl-nél ne legyen több naponta. Gond akkor lenne, ha folyamatosan ilyen puffadt lenne a hasa, ha az emésztésével is tartósan problémák lennének, és elesett, rosszkedvű lenne.
3  Berkeczi 2010-06-08  13:49

Kedves Marta! az unokam jun.17-en egy eves...nem eszik csak pepeset oklendezik a a pici darabos eteltol ... hust sem eszik a lanyom nem is nagyon szorgalmazza...mert o sem igazan hus evo...tapszert kap napi 2-3 szor es gyumolcsok...fozelek....joghurt...de ez is mind kozerti...bebietelek...lehet tuldramatizalom ...mert az en gyermekeim..mar 9-10 hon. ettek mindent amit en magam foztem.En nem vagyok hive a konzervnek ez..lenne az egyik kerdesem...mennyire fontos a hus.....?....es a ragas...meg nem keso? koszonettel egy aggodo nagymama egy aggodo nagymama
Homor Márta 2010-06-11  10:32

Kedves Berkeczi!
Az étrendi szokások valóban sokat változtak, ennek több oka van, most nem részletezem. Az mindenesetre tény, hogy egy 1 év körüli gyermeknek legalább heti négyszer ajánlott húst enni. A darabos ételek bevezetése és a rágás szép fokozatosan alakul ki. Biztos eszik már vagy rágcsál/majszol az unokája kekszet, vagy kölesgolyót, kiflit stb., ami szintén segíti ezt a folyamatot. Elkésve még nincs, de érdemes lassan foglalkozni vele, hogy később ne legyen probléma. Próbálja meg a saját főztjével rávezetni a lányát a főtt darabos ételek bevezetésére, hiszen egy finom húslevest, vagy egy pörköltet már egy 1 éves gyermek nagyon szívesen fogyaszt(ana). :-) Vagy, ha süt esetleg süteményt, pl. meggyes piskótát, bíztassa meg, hogy hadd kóstolja meg az unoka is…. Biztos sikere lesz! :-)

4  Adri 2010-08-22  18:32

Hanna lányom 1 hét múlva lesz 15 hónapos. A napirendje szépen kialakult napi 5*-i étkezéssel, illetve reggel-este 1-1 dl tápszerrel. Nekem leginkább az időpontokkal van gondom. A reggeli tápszer fél 8 körül van (mást nem fogad el hozzá), 9-kor reggelizik kenyérfélét, de nem sokat. 11-kor általában joghurt, krémtúró, azután elalszik 1 óra körül. Ébredés után fél-3/4 3 körül ebédel. Aztán 5-kor gyümölcs, este kenyérféle, majd fürdés után tápszer. A gondom a fél 3-as ebéddel van, túl későinek tartom. Próbáltam megcserélni a tízórait, ebédet, de akkor meg a délután lett "könnyű" az egymás utáni gyümölcs+joghurttal. A kérdésem az lenne, hogy hogyan lenne érdemes változtatnom, hogy ne olyan későn ebédelne, mégis délután is jóllakjon? Segítségét előre is köszönöm!
Homor Márta 2010-08-25  21:28

Kedves Adri!
Ne aggódjon az étkezési időpontok miatt, hiszen Hanna korának, napirendjének megfelelően tökéletesek. Idővel magától fog változni, valószínűleg abba az irányba, hogy a reggeli tejtől már nem lakik majd jól, és rögtön kéri hozzá vagy utána a reggelit. Így előbbre jön majd a tízórai is, és meg tud ebédelni alvás előtt. A reggeli-tízórai-ebéd-alvás-uzsonna-vacsora-fürdés-alvás kiegyensúlyozott rendszere általában 2 éves korra áll be, magától. Hanna jelezni fogja a változásokat… :-)

5  renco 2010-09-10  11:28

Kedves Márta! Kisfiam 14 hónapos. 6 hónapos korában kezdtük a hozzátáplálást. Semmi gond nem volt, mindent, amit kínáltunk , elfogadott. Ezzel a mai napig nincs is gond, csak azzal, hogy kizárólag tökéletesen leturmixolva hajlandó kizárólag az ételeket elfogyasztani. Bármitől, ami csak egy ici-pici darabká is tartalmaz, öklendezni kezd, és sugárban kihányja. Hónapok óta próbálkozunk, de sajnos szinte semmi változás. Szervi baja nincsen. Mit tud javasolni? Renáta
Homor Márta 2010-09-13  22:30

Kedves renco!
Ha szervi baja nincs a kisfiának, és az étvágya is jó, akkor lehet, hogy valami negatív élmény kapcsán utasítja vissza a darabos ételt. Arról nem írt, hogy eddig mivel próbálkoztak, de hátha sikerül olyan ötletet adnom, ami még nem volt. :-)
1. Próbálja meg azt, hogy elé teszi az ételt, egyszerre csak egy-két falatkát, hogy ő maga csipegesse fel, tehát ne etesse (apró kenyérfalatkák, virslifalatkák, banánkarikák, főtt tészta, palacsinta falatkákra vágva, piskóta falatokban).
2. Legyen naponta egy étkezés, amikor egyáltalán nem kap darabos ételt, csak nagyon könnyen rághatót, és akkor lehet próbálkozni a fenti falatkákkal.
3. Fontos, hogy lássa, akik körülötte ülnek, ugyanazt eszik, mint ő és érdemes többször megmutatni játékosan, hogyan kell rágni. Mindezt mosolyogva, jókedvűen, mintha ez a lehető legtermészetesebb lenne.
4. Az is lehet, hogy annyira éhes, hogy nem akar „pepecselni” a darabkákkal, hanem, mivel amúgy is jó étvágyú, szereti gyorsan megenni az ételt. Ebben az esetben, kínálja meg jóval kevesebb pépes étellel, és utána adjon neki ételdarabkákat, hogy önállóan egye.
5. Nagyon fontos még, hogy akármennyire is ijesztő a sugárhányás, az étkezés, illetve a darabos ételek fogyasztása ne legyen központi beszédtéma.

6  Ancus 2010-09-16  11:44

Kedves Márta! Kislányom most 13 hónapos. Az utóbbi 2-3 hónapban nagyon nehézkesen megy az evés. Az ebéd minden nap egy szenvedés. Semmilyen főzeléket nem hajlandó megenni. Próbáltam neki husival, virslivel, sült párizsival, szafttal, kenyérrel tunkolva, szóval szinte mindenhogyan, de egyszerűen nem tudom rávenni, hogy főzeléket egyen. Mit tudnék tenni? Minden nap kap gyümölcsöt, tejterméket, tápszert, de félek, hogy így sem kap elég vitamint, mivel ebédet nem igen eszik. Tudnál nekem valamilyen tanácsot adni? Válaszodat előre is köszönöm.
Homor Márta 2010-09-19  21:37

Kedves Ancus!
Szerintem most sokan várják a kérdésedre a válaszom, hiszen nem nagyon ismerek olyan kisgyermeket, aki örömmel enné a főzeléket. :-/ Egy éves kor után már egyre jobban érdeklődnek a darabos ételek iránt, szeretnek csipegetni, szívesen eszegetnek akár egyedül is. Mindenképpen azt javaslom, hogy kezdj el mást is főzni neki, mint főzeléket, a lényeg, hogy minél többször tartalmazzon zöldséget. Egy éves kor után már elég, ha heti egyszer kap főzeléket. Persze ne egyik napról a másikra állj át, hanem szépen fokozatosan. Főzhetsz például rakott tésztát bármilyen zöldséggel (tészta, pörkölt, párolt zöldség rétegezve), zöldséges húslevest, rakott kelt, töltött tököt vagy cukkinit, spenótos tésztát, borsólevest és így tovább. Nagy eséllyel, sokkal lelkesebben fog nekilátni. Ne aggódj, vitaminhiány ettől nem alakulhat ki. Így is szépen fog fejlődni, de próbálkozni kell.

7  Bogi 2010-12-02  15:37

Kedves Márta! Gyermekem egy éves lett és azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy sajnos egy mellgyulladás miatt le kellett állnom a szoptatással (egy hete). Kislányom nem fogadja el a tápszert, így nem tudom mivel pótolhatnám az anyatej hiányát? Esetleg kaphatna már tehéntejet? Üdv: Bogi
Homor Márta 2010-12-03  22:31

Kedves Bogi!
Azt javaslom, tegyen még egy próbát mielőtt megpróbálja a tehéntejet. Adhat neki ízesített tápszert is, vagy sima tápszerbe turmixolhat gyümölcsöt, vagy keverhet bele egy kis kakaót, hátha valamelyik módon szívesebben fogadja. Még elég kicsi ahhoz, hogy rögtön tehéntejet kapjon, de ha a családban és a kislányánál se fordult elő semmilyen allergia, szépen fokozatosan eleinte forralt vízzel hígítva megpróbálhatja.

8  alexa 2011-01-28  01:10

AZ EN KISLANYOM 1 EVES NAPONTA 2-3SZOR ESZIK BORZALMASAN KEVESET PISKOTAT,SULT KRUMPLIT VAGY VALAMI EDESSEGET SEMMI MAST DE RENGETEG TEAT ISZIK MIT TUDNAK TENNI HOGY EGYEN RENDESEN ES MIT ADJAK NEKI?KERLEK SZEPEN SEGITS! EGY KETSEGBE ESETT ANYUKA!!!! ELORE IS KOSZONOM
9  Tipike 2013-08-07  13:32

Kedves Márta!Olyan kérdéssel fordulok önhöz hogy nem akar a 14 hónapos kisfiam ebédelni ha eszik akkor keveset mindenfélével probálkoztam már és nem volt még olyan nap hogy jó ízűen evett volna,most az utobbi pár napba már nem is akart enni,de napközben azért eszik gyümölcsöt,péksütit,zsemlét,virslit,nasit csak az ebéd nem megy mit tegyek és szopizik még reggel meg este!80 cm és 9,9kg!Köszönöm válaszát!
A hozzászóláshoz kérem add meg az e-mail címedet!

E-mail:   


 Keresés a cikkekben