kismamáknak, kispapáknak, anyukáknak, apukáknak...és az egész családnak
Az oldal megtekintéséhez minimálisan 1024x768-as felbontás javasolt!


Gesztenye, sütőtök, cékla

Táplálás  vedonoblog.hu RSS Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on Megosztás a Twitter-en Google könyvjelző Digg del.icio.us
A téli hónapok a gesztenye, a sütőtök és a cékla szezonja! Mindhárom zöldség nagyon értékes összetevőket tartalmaz, mégis nehezen szánjunk rá magunkat, hogy főzzünk valamit belőlük a babának, illetve megkínáljuk nagyobb gyermekünket ezekkel, a kitűnő ízekkel. Tapasztalatom szerint ennek általában a legfőbb oka az, hogy nem igazán tudjuk, hogyan fogjunk hozzá. Íme, néhány recept saját tapasztalatomból:

Gesztenye
A szelídgesztenye Magyarországon is őshonos téli gyümölcs, októbertől februárig megtalálható a piacokon. Főzés vagy sütés után állaga a burgonyáéhoz hasonlít, és ennek is magas a keményítő tartalma. Vitaminok és ásványi anyagok közül leginkább B1, B2, B6, E és C-vitamin található meg benne, valamint kálium, magnézium vas-, réz és foszfortartalma kiemelkedő.
Tapasztalatom szerint érdemes a nagyobb szemű gesztenyét vásárolni, sokkal könnyebb vele dolgozni, és általában mind hibátlan. A gesztenyét lehet főzve és sütve is adni 7 hónapos kortól.
Főzés és sütés előtt mindig áztassuk be a gesztenyét hideg vízbe 20-30 percig. Közben megpuhul a héja és könnyebb lesz keresztben bevágni, majd ha kész, meghámozni. Csecsemők számára inkább a főzést javaslom, hiszen a héja eltávolításakor eléggé szétmállik, így könnyebb teljesen összeturmixolni. Elkészítését ajánlom krumplival, csirke- vagy pulykahússal, almával; tízóraira, uzsonnára almával, banánnal, keksszel vegyítve. Főzelékként javaslom még a gesztenye-alma-pulykamell hármast, nagyon finom!
A gesztenyét talán sütve szeretjük leginkább már csak az illata és a „hangulata” miatt is. A sütőt melegítsük elő, majd a keresztbe bevágott gesztenyéket vizesen helyezzük a tepsibe, és úgy süssük meg. Érdemes 15-20 perc után megkóstolni, hogy átsült-e már. Nagyobbakkal izgalmas lehet együtt sütni, pucolni, mellé akár egy kis almát is, aztán „nassolni” a téli délutánokon a meleg szobában.

Sütőtök
A sütőtök Közép- és Dél- Amerikában őshonos, de a XVI. század óta termesztik nálunk is. Ősztől tél végéig kapható. Különösen karotin és C-vitamin tartalma ismert. Rost- és energiatartalma viszont igen magas, és fontos ásványi anyagokat tartalmaz, mint például a kálium, foszfor, vas, réz és a mangán.
Általában sütve fogyasztjuk, de csecsemőknek inkább megpucolva, kockára vágva és puhára főzve tálaljuk.
6-7 hónaposaknak: sütőtök krumplival, sütőtök csirkehússal, sütőtök almával és csirkehússal, sütőtök répával és csirkehússal
7-8 hónaposaknak: sütőtök répával és rizzsel, sütőtökpüré olíva olajjal és csirkemájjal
8 hónapos kortól: sütőtök csirkehússal és reszelt sajttal
Kakukkfű, zsálya, petrezselyem jól illik hozzá.
Egy éves kor után tudom ajánlani a sütőtök krémlevest, a mi családunkban nagyon kedvelt. Elkészítése: a megpucolt és felkockázott sütőtököt feltesszük főni annyi vízben, hogy ellepje. Sóval és borssal fűszerezzük. Ha megpuhult, botturmix-szal pépesítsük, és egy főzőtejszínt keverjünk bele. Reszelt sajttal tálaljuk.

Cékla
Talán nem is gondolnánk, hogy mindhárom zöldség közül a cékla a legfontosabb vitamin –és ásványi anyag forrásunk télen. A ma már Magyarországon is termesztett növény jelentős mennyiségű A, B és C-vitamint tartalmaz, valamint igen fontos kálium, kálcium, vas, nátrium, foszfor és kén tartalma. Vérképzőként gyakran emlegetik, kismamáknak a magas folsav tartalma miatt különösen is ajánlják.
Elkészítése gyakran okoz fejtörést az édesanyák körében, hiszen leginkább salátaként ismerjük. Pucoljuk meg a céklát, és kockázzuk fel. Egyszerre maximum egy-két darabot használjunk fel, mert erős és intenzív az íze. A többit porciónként eltehetjük a mélyhűtőbe, vagy készíthetünk magunknak salátát. A felkockázott céklát vízbe tesszük, és puhára főzzük. Már 6-7 hónapos kortól adható krumplival, csirkehússal, sárgarépával, almával. A cékla a vizeletet enyhén pirosra színezheti, ne ijedjünk meg tőle.


Új hozzászólás   1 hozzászólás

1  demone 2010-11-30  14:11

Kislanyom betoltotte az 1 evet.8 honapos kora ota eszik ceklat, fozeleknek.puhara fozom, majd egy kis vajjal kikavarom.Krumplival, rizzsel, hussal, tojassargaval is mind imadja! A sutotokot is ugy pusztitja, hogy orom nezni:) ebedre is kapja krumplival es hussal, de ha maradt meg belole, akkor uzsonnara is szivesen majszolja,kis kockakban.ekkor mar hidegen adom, de joghuttal es keksszel egyutt nem gyozi gyurni be a szajaba:)
Gesztenyet meg nem adtam neki, de hamarosan azt is kiprobaljuk!
A hozzászóláshoz kérem add meg az e-mail címedet!

E-mail:   


 Keresés a cikkekben